789 miliard. To je cena za záchranu ekonomiky USA

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
11. 2. 2009 23:20
Stimulační plán ve středu přijaly obě komory Kongresu
Předák demokratické většiny Senátu Harry Reid potvrzuje novinářům, že se Kongres USA dohodl na záchranném stimulačním balíčku.
Předák demokratické většiny Senátu Harry Reid potvrzuje novinářům, že se Kongres USA dohodl na záchranném stimulačním balíčku. | Foto: Reuters

Washington - Američtí politici se ve středu konečně shodli, jak by měla vypadat suma, která je nezbytná k oživení skomírající ekonomiky.

Obě komory Kongresu se po prudkých přestřelkách přijaly návrh stimulačního plánu, podle nějž je potřeba napumpovat do ekonomiky navíc 789 miliard amerických dolarů, tedy v přepočtu více než 17,4 biliony korun. Informovala o tom ve středu v noci agentura Reuters s tím, že hlasování o balíčku by nyní mělo být jen formální záležitostí. Prezident Barack Obama by jej rád podepsal už o víkendu.

Reuters také citovala jednu ze tří republikánských senátorů, kteří plán demokratů podpořili v Senátu - Susan Collinsovou. Potvrdila, že vyjednavači museli kvůli získání jejího hlasu přistoupit k několika ústupkům. "Například jsme trvali na tom, že v balíčku musí být peníze na projekty infrastruktury. Počínaje podporou dopravy až po vysokorychlostní internet," řekla Collinsová.

Na infrastrukturu by z celkové sumy mělo jít 150 miliard dolarů. Ještě větší část však spolkne plán na vytváření nových pracovních míst. Američtí politici věří, že se jich podaří vytvořit až 3,5 milionu.

Další nemalá částka, která zvýší rozpočtový deficit USA, má jít na konto daňových úlev pro střední vrstvy. Demokraté původně usilovali, aby se daně snížily celkově o 284,6 miliard dolarů, částka však bude po dohodě s republikány nižší. Zatím není zjevné, jak výrazně. "Bylo to něco za něco," potvrdil snížení hlavní vyjednavač demokratů Harry Reid.

 

Právě se děje

Další zprávy