Senát schválil Obamův balík. Spasí to ekonomiku USA?

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
10. 2. 2009 19:20
Obří suma na záchranu ekonomiky se některým ekonomům a analytikům nezdá
Foto: Reuters

Washington - Americký Senát dnes schválil plán napumpovat do ekonomiky navíc 838 miliard dolarů (asi 18 bilionů korun). Plánem založeným hlavně na dodatečných vládních výdajích chce prezident Barack Obama dostat ekonomiku USA z recese.

Někteří ekonomové a analytici se ale domnívají, že plán se mine účinkem. Většina opatření míří do špatných oblastí a konečný ekonomický efekt bude minimální, řekl například britské BBC harvadský profesor Michael Porter.

Objemný balík na podporu ekonomiky navíc podle něj není ani tak dílem Obamova týmu, jako spíš výsledkem dlouhodobé špatné politiky ve Washingtonu. 

Porter, který je autorem řady ekonomických učebnic, v minulosti již několikrát vládám ohledně jejich hospodářské politiky radil. Americký plán na oživení hospodářství se mu ale příliš nezamlouvá. "Padáme do pasti, protože manipulujeme s obrovským množstvím peněz, které ve skutečnosti nyní nemáme a navíc hrozí, že je ani neutratíme efektivně," vysvětluje profesor.

Řada podpůrných opatření v balíku podle jeho jen odráží osobní zájmy některých politiků. Škrty na daních, zvýšení podpory v nezaměstnanosti, větší finanční podpora ve zdravotnictví, výbavě škol a v dopravě - to vše má nárazově posílit americkou ekonomiku a zvednout počet pracovních míst.

Porter je nicméně přesvědčen o tom, že je třeba zaměřit se na fundamentálnější cíle, jako například přístup k vyššímu vzdělání a nedostatek investic do výzkumu a vývoje.

Washington neumí přemýšlet strategicky

Za neefektivním opatřeními v záchranném balíčku podle profesora stojí především chybné politické procesy ve Washingtonu. "Washington nefunguje," podotýká Porter. "Ve strategické přemýšlení nevyniká a stává se z toho cirkus, kde se přeskakuje z tématu na téma, z prohlášení na prohlášení."

Obama v letadle, ilustrační snímek
Obama v letadle, ilustrační snímek | Foto: Reuters

Profesor nevěří, že se USA v minulosti někdy potýkaly se skutečnými problémy, které by ovlivnily jejích konkurenceschopnost - ať už jde o zdravotnictví nebo státní školství.

Celková reforma ekonomiky, kterou Porter prosazuje, si ale žádá čas, který Amerika nemá. Některé věci musí být vyřešeny okamžitě. Zapracovat se dá například na přístupu k vyššímu vzdělání, které neni v USA pro mnohé cenově dostupné. Jak poznamenává Porter, univerzitní vzdělání se za uplynulých 20 let nikam nepohnulo. Změny ve školství by mohly přinést studentské půjčky a granty.

"Takové kroky nalijí peníze do ekonomiky. Vyřeší to krátkodobé problémy, ale zároveň podpoří základní prioritu. Pokud na ni nebudeme trvat, země se nikam nepohne," dodává Porter.

WSJ: Plán je ztracenou příležitostí

Obamův balíček ostře kritizuje i další řada ekonomů a politiků.

Stimulační plán je tragédií v tom, jakou ztracenou příležitost představuje a jak málo Američané za tolik peněz dostanou. Je to důsledek toho, že plán sestavili výlučně demokraté a namísto ekonomické stimulace jej naplnili svou představou sociální politiky, píše například v komentáři list Wall Street Journal.

Sám Porter ale Obamovi fandí. "Prezident Obama má schopnost prolomit zavedené zvyky," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy