Wal-Mart předstihl ropné giganty. Je největší na světě

čtk, mič
16. 7. 2007 16:53
Řětezec po pauze obsadil špici žebříčku časopisu Fortune
Jeden z největších amerických řetězců Wal-mart čelí nařčení, že poskytuje neadekvátní zdravotní pojištění pro své zaměstnance, kterých je více než jeden milion. Plánuje proto změnit celou svoji politiku ohledně pojištění zaměstnanců.
Jeden z největších amerických řetězců Wal-mart čelí nařčení, že poskytuje neadekvátní zdravotní pojištění pro své zaměstnance, kterých je více než jeden milion. Plánuje proto změnit celou svoji politiku ohledně pojištění zaměstnanců. | Foto: Reuters

Praha - Největší firmou světa je s ročními tržbami přes 351 miliard dolarů maloobchodní řetězec Wal-Mart Stores. Dostal se tak po roční pauze opět na špici žebříčku pětistovky světových gigantů, který každoročně vydává americký časopis Fortune.

O necelé čtyři miliardy dolarů méně utržil ropný koncern Exxon Mobil, který loni žebříček ovládl.

Auta a energetika

Z České republiky není v seznamu ani jeden podnik, probojoval se do něj ale polský PKN Orlen, který je vlastníkem Unipetrolu. Orlen je také jedním z nejúspěšnějších podniků, co se posunu v žebříčku týče. Meziročně mu totiž vzrostly tržby o 33,8 procenta, takže se zařadil na 432. místo a poprvé se objevil v žebříčku 500 největších firem světa.

Samotný Unipetrol se společně s ČEZ a Telefónicou nedávno dostal do podobného žebříčku, který sestavil německý list Handelsblatt. Ten seřadil 500 největších evropských  firem kotovaných na burze.

Česko dobývá Evropu přes ČEZ, Unipetrol a Telefónicu - více ZDE

V první desítce světových gigantů jsou vedle Wal-Martu pouze ropné firmy a výrobci automobilů, z dalších odvětví je až na 11. místě General Electric, avšak i jeho podnikání z části zasahuje do energetiky. "Globální ekonomika je teď nejsilnější za celý můj profesní život," řekl při nedávné návštěvě redakce Fortune ministr financí USA Hank Paulson.

Pro mnoho Američanů, kteří ještě mají v paměti 90. léta a rychlý nástup firem z odvětví vyspělých technologií, to může znít jako novinka, ekonomové však v zásadě s ministrovým hodnocením souhlasí. Za posledních deset let se také v mnoha zemích výrazně zvýšily tržby i zisky firem.

Například ve Spojených státech v roce 1996 měly všechny firmy dohromady tržby 3,55 bilionu dolarů, ale loni už to bylo 7,34 bilionu USD. Neplatí to ale o druhém v pořadí Japonsku, kde zisky klesly z 3,32 bilionu na 2,41 bilionu dolarů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy