Wal-Mart expanduje do Číny

ČTK, eko
20. 3. 2006 14:19
Šen-žen - Největší maloobchodní společnost Wal-Mart chce v letošním roce rozšířit svoji síť obchodů v Číně ze současných 56 o dalších 20 a v příštích pěti letech chce najmout v zemi dalších 150.000 zaměstnanců.

V současnosti v Číně zaměstnává 30.000 osob. Uvedl to ředitel Wal-Mart Asia Joe Hatfield.

Wal-Mart v Číně zaostává za svými konkurenty. Francouzský Carrefour otevřel v zemi již 78 obchodů. Americký řetězec se však za loňský rok nedostal ani na seznam 30 největších maloobchodních společností v zemi podle tržeb.

Wal-Mart hodlá expandovat ve všech oblastech. Plánuje otevřít nové obchodní domy jak ve velkých metropolích, tak v menších oblastech. Podle Hatfielda by Wal-Mart mohl dosáhnout v Číně v příštích 20 letech stejné velikosti jako v USA, kde provozuje 3700 obchodů. Problémy má však s hledáním zaměstnanců, proto firma spustila v zemi program školení vlastních
zaměstnanců.

Na celkových ročních tržbách Wal-Martu, které činí kolem 312 miliard USD, se USA podílejí 80 procenty. Zpomalení růstu však přinutilo firmu k silnější mezinárodní expanzi, napsala agentura Reuters. 

Čínský maloobchodní trh je s ročním obratem kolem 240 miliard dolarů (5,7 bilionu korun) druhým největším v Asii po Japonsku. Nejsilnější postavení na trhu však mají domácí giganti, jako Shanghai Bailian Group, Beijing Wangfujing Group a Wumart Stores. Podle čínské obchodní asociace mají zahraniční společnosti na místním trhu podíl pouze 2,6 procenta.

Čínská ekonomika expanduje o více než devět procent ročně a spolu s tím se zvyšují i výdaje obyvatel. Očekává se, že maloobchodní trh poroste o osm až deset procent ročně a v roce 2020 by celkový obrat trhu mohl činit 2,4 bilionu dolarů

 

Právě se děje

Další zprávy