Česko dobývá Evropu přes ČEZ, Unipetrol a Telefónicu

Red eko, čtk
22. 5. 2007 12:20
Probojovaly se mezi evropských top 500 firem

Praha - Jen tři firmy z Česka mohou měřit síly s pětistovkou nejlepších podniků v Evropě. ČEZ, Unipetrol a Telefónica O2 Czech Republic se zařadily po bok Volswagenu, BP a dalších gigantů.

Vyplývá to z žebříčku firem kotovaných na burze a seřazených podle loňského obratu. Pořadí německého listu Handelsblatt přinesly  Hospodářské noviny.

Většina evropských společností loni zároveň vykázala již třetí rok za sebou rekordní výsledky.

Benzín a nafta vedou

První místo obsadila nizozemská společnost Shell, následovaná britským BP a německým koncernem DaimlerChrysler. V první pětce byly dále francouzský Total a německý Volkswagen.

Jako jediný z Česka se do první poloviny probojoval ČEZ, který skončil na 239. příčce. Unipetrol byl na 352. a Telefónica O2 CR skončila na 476. místě.

ČTĚTE VÍCE:

Celkově se pětistovce největších koncernů v Evropě podařilo loni zvýšit obrat o 11 procent, což bylo výrazné zrychlení proti předchozímu roku, kdy suma obratů meziročně stoupla o šest procent.

Menší se derou dopředu

Čisté zisky naopak rostly pomaleji. Zatímco předloni stouply o 42 procent, loni se zvýšily o 16 procent. Pozoruhodné letos bylo, že se menším firmám v žebříčku dařilo lépe než velikánům. Zatímco čistý zisk první padesátky největších vzrostl o zhruba deset procent, spodní třetina řebříčku se může pochlubit téměř čtvrtinovým nárůstem.

K silným sektorům patřilo strojírenství, oblast surovin, dobře se dařilo i stavebním firmám. Tradičně úspěšné byly ropné, plynařské a energetické společnosti. V první padesátce se stejně jako loni objevily dva ruské koncerny, Gazprom a Lukoil. Teprve na 102. místě se objevila první neruská firma z regionu, polská ropná a plynařská společnost PKN. O 24 míst níže následoval maďarský MOL.

 

Právě se děje

Další zprávy