Wal-Mart:Upíral přestávky, dostal pokutu

eko, ČTK
23. 12. 2005 9:28
San Francisco - Zhruba 172 milionů dolarů musí zaplatit největší světová maloobchodní společnost Wal-Mart Stores. Odškodné za protiprávní upírání přestávky na oběd zaplatí zhruba 116.000 bývalým i současným kalifornským zaměstnancům.

Rozhodl o tom v noci na dnešek kalifornský soud. Firma se proti rozhodnutí hodlá odvolat.

Na základě kalifornského zákona z roku 2001 musí mít zaměstnanci pracující minimálně šest hodin neplacenou 30minutovou přestávku na oběd. Pokud ji nedostanou, je jim zaměstnavatel povinen zaplatit jednu přesčasovou hodinu.

S žalobou přišla již v roce 2001 hrstka bývalých zaměstnanců společnosti z oblasti San Franciska. K soudu se však obvinění dostalo až po čtyřech letech právních rozepří. Během té doby firma vypracovala vnitřní audity, které podle názoru právních zástupců žalující strany ukázaly, že věděla o tom, že v mnoha případech neposkytuje pauzy na oběd.

Společnost Wal-Mart čelí v USA kvůli nedodržování pravidel na pracovišti zhruba 40 žalobám. Firma již za 50 milionů dolarů urovnala hromadnou žalobu v Coloradu, která obsahovala podobná obvinění jako kalifornský případ, napsala agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy