Ahold byl nejvíce pokutovaným řetězcem

eko, ČTK
19. 1. 2006 14:34
Praha - Celkem osmnáct obchodních řetězců dostalo loni pokuty za celkem 19 milionů korun.

Nejvíce pokut dostala společnost Ahold, která si v 86 správních řízeních vysloužila sankce téměř 7,6 milionu korun.

Ahold v Česku provozuje síť supermarketů Albert a hypermarketů Hypernova. Informovala o tom Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).Celkem bylo vedeno proti řetězcům 446 správních řízeních.

Nejčastější loňské prohřešky obchodníků podle Šebesty souvisely s obaly potravin, prošlým datem minimální trvanlivosti, značením potravinářského zboží či prošlým datem jeho použitelnosti.

Druhým nejvíce pokutovaným obchodním řetězcem ze strany SZPI byla v loňském roce se sankcemi téměř za dva miliony korun společnost Julius Meinl (31 správních řízení). Třetí místo patřilo obchodnímu řetězci Carrefour, který v 36 správních řízeních dostal pokuty za 1,8 milionu korun.

SZPI loni v obchodních řetězcích provedla 5902 kontrol, z toho na společnost Ahold Czech Republic jich připadlo 1020. Druhým nejčastěji kontrolovaným obchodním řetězcem byla s 392 kontrolami síť hypermarketů Kaufland.

Česká obchodní inspekce v loňském roce v obchodních řetězcích provedla 3662 kontrol a různé prohřešky proti zákonům odhalila v 935 provozovnách. Za nedostatky včetně předražování nákupů ČOI loni uložila rekordní jednorázovou pokutu milion korun obchodnímu řetězci Ahold.

 

Právě se děje

Další zprávy