Před soudem stanuli bývalí šéfové Ahold

ČTK
6. 3. 2006 14:29
Amsterdam - Před amsterdamským soudem dnes stanuli bývalí nejvyšší manažeři nizozemské maloobchodní skupiny Ahold.

Jsou obvinění z podvodu v případu falšování účtů u americké dceřiné firmy. Proces bude závěrečnou tečkou za účetním skandálem, který u jedné z největších maloobchodních firem světa a předního prodejce na českém trhu propukl v únoru 2003.

Před soud předstoupí především bývalý generální ředitel Aholdu Cees van der Hoeven a někdejší finanční ředitel Michiel Meurs. Spolu s nimi budou souzeni člen správní rady Jan Andreae a bývalý předseda auditorského výboru Roland Fahlin.

Obvinění se týkají účetního skandálu, v němž americká cateringová divize U.S. Foodservice nadhodnotila zisky téměř o miliardu eur. Rovněž se objevily nedostatky v započítávání německých maloobchodních dceřiných firem do bilance celé skupiny.

Aféra vrhla pochybnosti na pověst Aholdu a firma musela o svou pozici bojovat finanční restrukturalizací a prodejem aktiv.

"Jsou podezřelí z účasti na přičítání tržeb několika společných podniků k výročním účtům Aholdu," uvedla mluvčí nizozemské prokuratury před začátkem procesu.

V této souvislosti jsou obviněni z koncipování falešných dokumentů a jejich předávání firemním účetním. "Tyto falešné účty byly zveřejněny a investoři tím mohli být oklamáni," dodala mluvčí.

Van der Hoeven a Meurs brzy po skandálu rezignovali na své funkce a tržní hodnota Aholdu se v důsledku aféry propadla až o 70 procent. Firma musela začít prodávat majetek, aby snížila zadluženost a získala zpět přízeň věřitelů a finančních trhů. Loni Ahold dokončil výměnu vedení a nastartoval strategii nového rozvoje.

Van der Hoeven, v době šéfování Aholdu několikanásobný manažer roku, nyní čelí osmi bodům obžaloby. "Není to nejhezčí období mého života, cítím však, že jsme na tom dobře," řekl bývalý manažer agentuře Reuters před soudní síní. Verdikt v procesu se očekává ve druhé polovině května.

Ahold je čtvrtým největším prodejcem potravin na světě za americkou společností Wal-Mart, britskou Tesco a francouzským Carrefourem. Je předním hráčem i na českém trhu, kde má řetězce Albert a Hypernova. Aholdu loni  patřila v Česku s tržbami 36 miliard korun třetí příčka, když jej ze druhého místa sesadila německá společnost Schwarz.

 

Právě se děje

Další zprávy