Verizon chce od Vodafonu koupit podíl ve společné firmě

ČTK ČTK
29. 8. 2013 11:43
Jednání o podílu ve Verizon Wireless jsou v pokročilé fázi.
Foto: Reuters

New York - Americká společnost Verizon Communications Inc. je v pokročilé fázi jednání o odkupu podílu 45 procent v mobilním operátorovi Verizon Wireless, společném podniku, který provozuje Verizon v USA s britským partnerem Vodafone Group. Cena by měla činit 130 miliard dolarů (2,5 bilionu korun).

Informuje o tom agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Dohoda by mohla být oznámena na počátku příštího týdne. Vodafone jednání potvrdil, další informace však neposkytl.

Agentura Reuters již v dubnu napsala, že Verizon najal poradce pro nabídku na odkup podílu ve společném podniku. Cena měla činit 100 miliard dolarů a sestávala z poloviny v hotovosti a z poloviny ve formě akcií. Analytici však tehdy uvedli, že cena je příliš nízká a hodnota podílu Vodafonu činí zhruba 120 miliard dolarů.

"Vodafone zaregistroval nedávné spekulace tisku a potvrzuje, že jedná s Verizon Communications o možném prodeji majetku Vodafonu v USA, jehož hlavní částí je 45procentní podíl ve Verizon Wireless," citovala prohlášení Vodafonu BBC. "Není však jisté, že dosáhneme dohody," upozornila firma.

Předseda Vodafonu Gerard Kleisterlee minulý měsíc uvedl, že firma bude vážně uvažovat o jakékoli nabídce na odkup podílu ve Verizon Wireless, pokud bude mít nabídka pro investory vyšší hodnotu, než bude hodnota podílu v daném okamžiku.

Verizon říká už řadu let, že by zbylý podíl ve Verizon Wireless koupil, obě firmy se však dosud nikdy nebyly schopny dohodnout na ceně ani dalších aspektech. Verizon Wireless je se 100 miliony zákazníků největším mobilním operátorem v USA a obě společnosti jej vytvořily v roce 1999. Pokud by se prodej uskutečnil, stala by se jednou z největších firemních transakcí v historii.

 

Právě se děje

Další zprávy