Zisk Pegas Nonwovens spadl v pololetí o čtvrtinu

ČTK ČTK
29. 8. 2013 9:28
Pololetní čistý zisk firmy stoupl o šest procent
Výroba netkaných textilií
Výroba netkaných textilií | Foto: Pegas Nonwovens

Znojmo - Přední evropský výrobce netkaných textilií, znojemská společnost Pegas Nonwovens, zvýšila meziročně v prvním pololetí výnosy o šest procent na 98,1 milionu eur (2,5 miliardy korun) díky vyšším cenám polymerů a vyššímu prodeji hotových výrobků.

Zisk klesl o více než čtvrtinu na 6,7 milionu eur (173 milionu korun) převážně kvůli kurzovým ztrátám.

Firma to uvedla v tiskové zprávě.

Provozní ziskovost měřená ukazatelem EBITDA však vzrostla proti loňskému roku o devět procent na 19,2 milionu eur (493 milionu korun).

Meziroční srovnání bylo ovlivněno vývojem cen polymerů a zpožděním přenosu těchto cen, který snížil ukazatel EBITDA v minulém roce. K růstu přispěl také dobrý prodej a snížení skladových zásob. Nepříznivě naopak působil růst osobních nákladů v souvislosti se zvýšením počtu zaměstnanců pro spouštění nové výrobní linky v Egyptě.

Právě díky nové lince se podařilo v červenci zahájit komerční dodávky. Před dvěma týdny tu ale musel být zastaven provoz kvůli bezpečnosti zaměstnanců. Důvodem byly politické nepokoje v Káhiře, od níž je závod vzdálen zhruba 35 kilometrů.

"V tomto týdnu jsme už na základě zlepšené bezpečnostní situace v Egyptě zkušební provoz obnovili. Bezpečnost našich zaměstnanců však pro nás zůstává prioritou a pokud se situace opět zkomplikuje, budeme neprodleně reagovat," uvedl generální ředitel společnosti František Řezáč. I přes politické nepokoje plánuje firma v Egyptě další růst.

Nyní je roční výrobní kapacita linky 20 000 tun materiálu. Pokud by byly podmínky příznivé, chce společnost kapacitu v letech 2015 a 2016 zdvojnásobit.

Pegas Nonwovens je holdingová společnost se sídlem v Lucemburku a s provozními dceřinými společnostmi ve Znojmě a Bučovicích. Firma je veřejně obchodovanou společností na burzách v Praze a ve Varšavě. Zaměstnává zhruba 550 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy