Velké banky mohou zakázat makléřům chatovací místnosti

ČTK ČTK
11. 11. 2013 9:52
Chatovací místnosti mohly poskytovat příležitost k tajným dohodám a manipulaci s trhem.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Washington - Velké banky uvažují o tom, že zablokují elektronické chatovací místnosti, které jejich zaměstnancům umožňují vyměňovat si informace s makléři z jiných bank. S odvoláním na nejmenované zdroje to na webu napsal list Wall Street Journal (WSJ).

Chatovací místnosti se staly jedním z důležitých obchodních nástrojů. Zároveň by ale mohly poskytovat příležitost k tajným dohodám a manipulaci s trhem, a stále víc proto čelí kontrolám regulátorů.

Diskuse o zablokování chatovacích místností, které používají desetitisíce pracovníků bank po celém světě, se údajně odehrávají uvnitř bank JPMorgan a Credit Suisse Group. Royal Bank of Scotland Group, Barclays, UBS a Citigroup pak prý patří k těm, které revidují využívání chatovacích místností a pravidel pro kontrolu a sledování veškeré elektronické komunikace, tvrdí zdroje WSJ.

Vyšetřování se prý zčásti soustředí na chatovací místnost s názvy jako The Cartel (Kartel). Vyšetřovatelé údajně našli zprávy, ve kterých si makléři dělali legraci z toho, že jsou schopni ovlivnit směnné kurzy. Také se údajně zdálo, že nedostatečně sdíleli informace se svými konkurenty, napsal již dříve WSJ.

Obchodování s devizami, komoditami jako zlato nebo ropa nebo s cennými papíry přinejmenším zčásti spočívá na těchto místnostech, které spojují banky se svými klienty. Komunikace prostřednictvím chatu hrála důležitou roli při vyšetřování manipulací s mezibankovní úrokovou sazbou nazývanou LIBOR. Skandál už banky vyšel na miliardy dolarů na urovnáních a pokutám možná ještě není konec.

 

Právě se děje

Další zprávy