V USA radikálně přibylo bankrotujících firem

eko
29. 11. 2007 9:35
Proti loňsku vzrostl počet bankrotů v USA o 35 procent
Foto: new7wonders.com

Boston - Přetrvávající krize na trhu s bydlením a stoupající ceny energie v USA způsobují, že výrazně přibylo amerických společností, které musely vyhlásit úpadek. Ve třetím čtvrtletí vyhlásilo bankrot více než sedm tisíc tamních firem, což je o 35 procent více než vloni ve stejném období. Vyplývá to ze studie úvěrové pojišťovny Euler Hermes ACI. Informaci přinesla Patria Finance s odkazem na ČTK.

Počet bankrotů podle této studie v USA dále poroste. Vysoký relativní nárůst amerických bankrotů má na svědomí také to, že v loňském roce byl počet krachujících firem naopak poměrně nízký. O soudní ochranu před věřiteli vloni požádalo bezmála dvacet tisíc amerických firem, přitom obvyklý počet v posledních letech byl 35 až 40 tisíc společností za rok. S tímto výsledkem by měl skončit i letošní rok.

Vyhlídky na zlepšení zatím nejsou na obzoru. Americká centrální banka uvedla, že tempo růstu ekonomiky Spojených států koncem podzimu zpomalilo kvůli opatrnému postoji podniků i spotřebitelů k výdajům. Ten je právě důsledkem krize na trhu s bydlením a problémů na úvěrových trzích.

SOUVISLOSTI:

 

Právě se děje

Další zprávy