V Česku přibývá nebezpečných výrobků

Tomáš Fránek
8. 1. 2007 11:30
Brno - Je to smutný rekord. České úřady od nového roku zapsaly do celoevropského systému varování před nebezpečnými výrobky už čtyři "zmetky".

Česko do varovného systému Rapex nahlásilo horkovzdušnou letovací pistoli Taipan Tools, ruční svítilnu Heavy Duty a dva vysoušeče vlasů značek Kario First a Rainbow.

Úřady také okamžitě nařídily zákaz prodeje těchto výrobků - nebo jejich stažení z trhu.

U všech čtyř výrobků totiž lidem hrozí nebezpečí úrazu elektrickým proudem.

Oba vysoušeče, z nichž jeden byl vyroben v Číně a u druhého se země původu nepodařila zjistit, začaly během testů hořet.

Šlehající plameny

"Během zátěžového testu z vysoušeče vyšlehly plameny a teplota zařízení překročila povolenou hranici. Výrobek neobstál ani v dalších testech," uvedli kontroloři ve zdůvodnění, proč vysoušeče zařazují do systému Rapex.

U horkovzdušné pistole zase normám nevyhovovala izolace výrobku. Několik chyb a porušení norem, které mohly způsobit úraz elektrickým proudem, našli kontroloři i u ruční svítilny.

V prvním lednovém týdnu se tak ve varovném systému objevilo celkem dvacet sedm výrobků.

Fakta

  • Do systému Rapex tak bylo v celé Evropské za devět měsíců roku 2006 přihlášeno 755 výrobků, z nichž 661 podle odborníků představovalo velké riziko pro spotřebitele.
  • Nejvíce upozornění vydalo Německo (112) a Maďarsko (109). České republice s 22 varováními připadlo desáté místo. V roce 2005 se v systému objevilo 40 varování z Česka.
  • Největší podíl mezi nebezpečnými výrobky mají hračky , elektrické přístroje a motorové přístroje. Do Rapexu státy nahlašovaly také kosmetiku a dětské potřeby.
  • Mezi zeměmi, ze kterých letos pocházely nebezpečné výrobky zařazené na seznam Rapex, patří první místo Číně (328 výrobků). Ve státech Evropské unie bylo vyrobeno 146 výrobků, v Japonsku 19 a ve Spojených státech 15. U 100 výrobků nebyla země původu zjištěna.

Nejvíc - celkem osm - jich našli kontroloři v Maďarsku. Právě v Maďarsku se podobně jako v Česku prodával vysoušeč vlasů, který při testech začal hořet.

Mezi nebezpečnými výrobky se objevila dětská pistole, rukávky na plavání, dětské kočárky a kolo, lak na nehty, krém na obličej, záchranný člun nebo lampa do akvária.

V systému se v průměru objevuje kolem dvaceti výrobků prodávaných v zemích unie.

Už před koncem roku 2006 Česká obchodní inspekce nahlásila do systému Rapex nebezpečné chrastítko pro děti a skládací židli, která v Česku zranila jedno dítě.

Židle nemá v rozloženém stavu zajišťovací mechanismus, a proto je podle odborníků velmi nebezpečná. Uživatel si může při manipulaci se židlí skřípnout prsty mezi pohyblivé části skládací konstrukce výrobku.

Riziko pro spotřebitele

"Byl hlášen případ zranění obou rukou osmiletého dítěte," stojí ve zdůvodnění zařazení židle na seznam Rapex.

Skládací židli, která byla vyrobena v Německu, v Česku podle Sdružení obrany spotřebitelů  prodával diskontní řetězec Lidl.

Poslední zpracované statistiky dokládají, že většina výrobků, které se v celoevropském varovném systému objeví, představují vážné nebezpečí zranění pro lidi, kteří si je koupí.

 

Právě se děje

Další zprávy