Už ani hodinky nejdou na odbyt, Švýcaři počítají ztráty

Tomáš Fránek
3. 2. 2009 13:55
Je to totální změna trendu, říkají hodináři

Curych -  Lidé v době hospodářské krize už šetří téměř na všem - slavní švýcarští výrobci hodinek už sčítají ztráty, které jim vznikají tím, že se jejich výrobky prodávají výrazně méně než ještě před několika měsíci.

Za celý rok 2008 tak Švýcarsko vyvezlo o deset procent hodinek méně než o rok dřív, na konci roku se vývoz hodinek propadal ještě výrazněji.

"Jsme v mimořádné situaci, evidujeme totální změnu trendu bez jakékoliv možnosti odhadnout, co bude dál," řekl agentuře Reuters ekonom Federace výrobců hodinek Philippe Pegoraro.

Snížil se prodej luxusních hodinek s cenou nad tři tisíce franků, méně se prodávají i levnější hodinky. "Všechno, co vidíme, potvrzuje, že situace je mnohem horší, než se čekalo," dodal Pegoraro.

Největší světový výrobce hodinek Swatch ze Švýcarska už zveřejnil svoje výsledky za loňský rok a oznámil, že loni zvýšil hrubé tržby o 4,3 procenta na šest miliard švýcarských franků (109,9 miliardy korun). Je to méně, než se čekalo.

Podle firmy bude poptávka slabá po první tři až čtyři měsíce roku, na letošní druhé pololetí Swatch předpovídá oživení růstu.

Ve výhledu je tak optimističtější než jeho rival Richemont, který ve zprávě za třetí čtvrtletí uvedl, že známky oživení nepozoruje. Analytik Jon Cox ze společnosti Kepler Capital Markets ale označil výhled Swatch za dost optimistický.

"Očekáváme, že vývoz švýcarských hodinek klesne o dalších 14 procent," řekl Cox.

 

 

Právě se děje

Další zprávy