Ford v krizi zdražuje. Je to sebevražda, říkají experti

Tomáš Fránek
2. 2. 2009 13:25
Automobilky Ford a GM zvyšují v Británii ceny aut

Londýn - Americké automobilky Ford a General Motors, na které dolehla hospodářská krize velmi tvrdě, volí pro prodej svých aut ve Velké Británii netradiční krok - zvýší ceny svých nových vozů.

Zdražení má být reakcí na slábnoucí libru, experti agentuře Bloomberg ale označili počínání obou amerických automobilek za nepochopitelné. "Zvýšit ceny uprostřed recese je jednoduše sebevražda," uvedl výkonný ředitel internetového prodejce automobilů Broadspeed.com Simon Empson.

Analytik Tim Urquhart z výzkumné společnosti UHS Global Insight míní, že zvýšení cen je "úplně stupidní", takový krok podle něj může urychlit propad automobilového průmyslu na jednom z nejdůležitějších světových trhů.

"Výrobci aut považovali Velkou Británii za dojnou krávu, dnes ale nevydělají nic," řekl analytik, podle kterého prodej v zemi i letos výrazně klesne. Už loni se prodej aut propadl o jedenáct procent.

Ford oznámil, že zvyšuje ceny už dnes o 4,7 procenta v průměru, nejprodávanější Focus zdraží ještě více. Plány na zdražení svých aut má i GM. Obě automobilky krize postihla velmi tvrdě, na jejich záchranu jdou miliardy vládní pomoci.

 

Právě se děje

Další zprávy