Amerika žije na dluh, stát si půjčuje miliardy dolarů

Tomáš Fránek
3. 2. 2009 9:34
Recese snížila příjmy rozpočtu
Obama podepisuje exekutivní příkaz, kterým žádá EPA, aby přehodnotila svůj přístup
Obama podepisuje exekutivní příkaz, kterým žádá EPA, aby přehodnotila svůj přístup | Foto: Reuters

Washington  - Americké ministerstvo financí si bude muset v prvních třech měsících letošního roku půjčit 493 miliard dolarů (10,8 bilionu korun)

Recese totiž snížila rozpočtové příjmy a ministerstvo musí podpořit program likvidity centrální banky (Fed). Ve stejném období loni ministerstvo vydalo dluhové cenné papíry za 125 miliardy dolarů.

Od  října až prosince si podle agentury Reuters ministerstvo půjčilo 569 miliard dolarů. Obří částka za prvních šest měsíců nového fiskálního roku je výsledkem rostoucích nákladů na pokrytí záchranného programu v objemu 700 miliard dolarů, který Kongres schválil 3. října.   

Ministerstvo odhaduje, že v období duben až červen se potřeba dluhu sníží na 165 miliard dolarů, avšak částka bude pro toto čtvrtletí rekordní. V období duben až červen se totiž příjmy vlády zvyšují, protože lidé platí daně z příjmu.

Odhady ale nepočítají s případným plánem na stimulaci ekonomiky prezidenta Baracka Obamy, který chce podpořit ekonomiku částkou více než 800 miliard dolarů.

Rozpočtový deficit by se měl zvýšit na rekordní více než jeden bilion dolarů, a překonat tak rekord z loňského roku, kdy činil 454,8 miliardy dolarů. Rozpočtový úřad Kongresu podle Reuters odhaduje letošní deficit na 1,19 bilionu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy