Úvěrům na renovaci a modernizaci bydlení hrozí zánik

šal
25. 10. 2007 16:48
Evropské stavební spořitelny varuje před regulací
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Evropské sdružení stavebních spořitelen (EuBV) varuje před chystanými opatřeními Evropské komise, která mohou velmi citelně zasáhnout do úvěrů ze stavebního spoření.

Rada ministrů EU v tuto chvíli řeší, jak změnit směrnici o spotřebitelských úvěrech. Zástupci vlády evropské sedmadvacítky přitom zvažují, že postaví úvěry na renovaci a modernizaci na stejnou úroveň jako běžné spotřebitelské půjčky.

Co by to znamenalo? Dramatické zdražení těchto účelových půjček, které byly dosud klienty hojně využívány v rámci stavebního spoření.

Absurdní důsledky

Nařízení Rady ministrů by nad to mělo absurdní důsledky.

"Například půjčka na novou střechu, díky které by se snížily emise oxidu uhličitého, by musela být zpracována jako dražší spotřebitelský úvěr. Naproti tomu na koupi automobilu, pokud by se k jeho zajištění použilo stávající zástavní právo, by mohl být poskytnut výhodnější hypoteční úvěr," upozorňuje Andreas J. Zehnder, výkonný ředitel Evropského sdružení stavebních spořitelen.

Dvojnásobné úrokové sazby

Neúčelové spotřebitelské půjčky jsou již nyní dostupné také u stavebních spořitelen. Proti účelovým úvěrům ze stavebního spoření se ale odlišují zcela zásadním aspektem a tím je dvojnásobná úroková sazba. A právě na tuto skutečnost poukazuje EuBV.

Evropské sdružení také varuje Evropskou unii před přebíráním amerického systému financování bydlení. "Tento model by neměl být vzorem pro EU. O důvodech hodně vypovídá situace na americkém trhu s nemovitostmi," doplňuje Andreas J. Zehnder.

Sám Zehnder ale doufá, že "bude rozhodnuto v zájmu evropských spotřebitelů. Současně ale musí zůstat zachováno dosavadní rovnoprávné postavení úvěrů na bydlení a hypoték," uzavírá.

 

Právě se děje

Další zprávy