USA mají víc pracovních míst, než experti čekali

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
5. 11. 2010 15:33
Hlavní podíl na vzniku nových pracovních míst má soukromý sektor.
Na oslavy to sice nestačí, ale přesto jsou čísla o nezaměstnanosti v USA lepší než experti čekali.
Na oslavy to sice nestačí, ale přesto jsou čísla o nezaměstnanosti v USA lepší než experti čekali. | Foto: Reuters

Washington - Nejvíce míst za posledních pět měsíců vytvořila v říjnu americká ekonomika bez započítání zemědělského sektoru.

Podle údajů ministerstva práce Spojených států vzniklo v desátém měsíci 151 tisíc pracovních míst. Hlavní podíl na tom měl soukromý sektor, který vytvořil 159 tisíc míst, ve státním sektoru jich 8 tisíc zaniklo.

Míra nezaměstnanosti ale zůstala na 9,6 procenta, tedy nad dlouhodobým průměrem.

Pracovních míst však vzniklo více, než analytici oslovení agenturou Reuters předpokládali - počítali se vznikem 60 tisíc pracovních míst.

Vznikl sice milion pracovních míst, v krizi jich ale 9x tolik zaniklo

Spolu s údaji za říjen upřesnilo ministerstvo data za předcházející dva měsíce. Jsou optimističtější než ta původní - zaniklo podle nich o 110 tisíc míst méně než.

Od začátku letošního roku největší ekonomika světa vytvořila zhruba 874 000 pracovních příležitostí. V soukromém sektoru jich vzniklo více než milion.

Hospodářská krize ale způsobila, že v letech 2008 a 2009 ekonomika o zhruba osm milionů pracovních míst přišla. Ve Spojených státech je v současné době asi 14,8 milionu nezaměstnaných a jejich počet se od začátku roku příliš nesnížil.

 

Právě se děje

Další zprávy