České spotřební úvěry jsou dražší než na Západě. Proč?

Karel Toman
4. 11. 2010 20:21
Češi přeplatí úvěr o 17 %, Nizozemci ani ne o čtyři procenta
Foto: Ludvík Hradilek

Frankfurt nad Mohanem - Roční náklady na spotřebitelský úvěr jsou v Česku vyšší než v celé eurozóně a zároveň jedny z nejvyšších v EU. Vyplývá to z údajů Evropské centrální banky, na které upozornil slovenský server eTrend.sk.

Zatímco třeba v Belgii, kde sídlí banka KCB, si člověk za půjčené peníze připlatí ročně 7,2 %, v Česku, kde operuje její dcera ČSOB, si dlužník připlatí skoro 17 %.  V Rakousku, kde sídlí Erste, matka České spořitelny, si připlatí 6,5 %. V Holandsku přeplatí klient jen 3,6 %.

Čerství členové eurozóny Slováci si připlatí 15,9 %, o procento méně než my. Srovnání viz graf na konci textu.

Za drahotu můžou rizika, euro a matky

Rozdíl je podle odborníků dán hlavně vyšší rizikovostí úvěrů v postkomunistických zemích. Maďaři a Poláci přeplatí půjčené peníze dokonce o víc než pětinu.

Lidé na východě mají zkrátka stále nižší příjmy a je zde mnohdy i vyšší nezaměstnanost a tedy i vyšší riziko nesplácení. To ale příliš nesedí ve srovnání například s Řeckem, kde klient přeplatí úvěr ročně o 12 %, tedy stále podstatně méně - skoro o 5 % - než v Česku.

"U nás je narozdíl od Česka a Polska euro, které je stabilnější a banky ho nakupují levněji," nabídl deníku SME vysvětlení výhody Slovenska a Řecka analytik serveru FinancnaHitparada.sk Maroš Ovčárik, podle kterého se tak na výši nákladů za úvěr podílejí i koruna a zlotý jako rizikové měny.

Třetí vysvětlení přidal pro deník Aktuálně.cz specialista na úvěry ze společnosti Člověk v tísni Daniel Hůle. Podle něj se ke zmíněným důvodům zřejmě přidává fakt, že zahraniční mateřské banky ždímají peníze ze svých českých dcer.

Ždímat dcery na východě je běžné. Zatím

"Téměř všechny banky u nás jsou nějaké dcery západních bank a jak to obvykle bývá v centrálách se domnívají, že na východě se dá vyrýžovat víc," tvrdí Hůle. Podle něj jde o běžnou strategii, kterou u nás používají i mobilní operátoři ale třeba také v Rusku český HomeCredit.

V budoucnu se ale podle něj tento rozdíl může zmenšovat. "Vzdělanější populace má na úvěrové produkty vyšší nároky, stejně jako populace ekonomicky stabilnější," tvrdí.


 

Právě se děje

Další zprávy