Ukrajina hrozí, že sníží dodávky plynu Evropě

Redakce EKO
4. 3. 2008 14:12
Plynárenská krize mezi Ruskem a Ukrajinou pokračuje
Přečerpávací plynová stanice v Bogoričansku nedaleko ukrajinské západní hranice.
Přečerpávací plynová stanice v Bogoričansku nedaleko ukrajinské západní hranice. | Foto: Reuters

Moskva - Gazprom dává Kyjevu další ultimátum. Pokud nezasednete k jednacímu stolu, omezíme dodávky plynu o dalších 25 procent, tedy na polovinu.

Ultimátům vyprší v 18 hodin středoevropského času. Poté se o zásoby plynu začne strachovat i Evropa. Ukrajina již prohlásila, že pokud k omezení dodávek dojde, zastaví se proud směřující dál do Evropy.

Naftogaz hrozí Evropě

"V případě, že Gazprom bude nadále nepokrytě pokračovat v porušování technických dohod mezi oběma zeměmi tím, že bude snižovat přítok plynu ze Střední Asie, vyhrazuje si Naftogaz právo podniknout příslušné asymetrické kroky na obranu zájmů ukrajinských spotřebitelů," stojí v prohlášení Naftogazu.

Gazprom nadále Evropu ujišťuje, že k omezení dodávek dále do Evropy nedojde.

Vzpomínky na rok 2006 přesto nenechávají nikoho na pochybách, že prohlubující se krize by mohla zasáhnout i další evropské země, nejen Ukrajinu.

ČR: Není čeho se obávat

Česko se zatím nemusí obávat, uvedl v pondělí mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský:

"Podle informací, které máme k dispozici, Gazprom předpokládá, že zcela splní podmínky kontraktů o dodávkách zemního plynu do České republiky. Ani předcházející spory mezi Ruskem a Ukrajinou nikdy neovlivnily dodávky zemního plynu pro zákazníky skupiny RWE v ČR."

Bude se jednat?

Ani omezení dodávek zemního plynu o čtvrtinu totiž nepřivedlo Ukrajinu k jednacímu stolu, stěžuje si ruský plynárenský gigant Gazprom.

"Ukrajina neobnovila jednání. Otázka dluhu za plyn dodávaný na Ukrajinu není vyřešena," vysvětluje důvody pro další omezení dodávek mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov.

Gazprom omezil dodávky plynu v pondělí dopoledne poté, co ukrajinská národní plynárenská společnost Naftogaz nezaplatila více než 1,5 miliard dolarů za předchozí dodávky.

"Vyzýváme ukrajinskou stranu k rychlému projednání všech otázek," dodává Kuprijanov.

 

Právě se děje

Další zprávy