Moskva vyhrožuje Kyjevu. Hraje se opět o plyn

lem, Reuters
8. 2. 2008 16:25
Ukrajina údajně dluží Rusku 1,5 miliardy dolarů

Kijev - Ruská stana vyhrožuje ukrajinské vládě, že od pondělí přeruší dodávky plynu na Ukrajinu a dál do Evropy, pokud nezaplatí dluh ve výši 1,5 miliardy dolarů.

"Pokud ukrajinská strana do pondělí problém neurovná, Gazprom bude muset dodávky ruského plynu na Ukrajinu zastavit," citovala slova mluvčího státního molochu Gazprom Sergeje Kuprijanova agentura Reuters.

Vedení ukrajinské plynárenské a ropné společnosti Naftogaz se brání. "Gazpromu nic nedlužíme. Plníme své závazky, abychom zajistili stabilní dodávky do Evropy," stojí v prohlášení ukrajinské státní společnosti.

Gazprom jedná v Evropě

Ruský Gazprom, který je největším vývozcem zemního plynu na světě a z valné části je na něm závislá i Evropa, již kvůli sporům s Ukrajinou kontaktoval Evropskou komisi. Potvrdil to komisař pro energetiku Andris Piebalgs.

"Informoval nás o obchodním sporu s Ukrajinou, který může vést k přerušení dodávek ruského plynu na Ukrajinu. Gazprom nás ujistil, že dodávky plynu do Evropské unie budou pokračovat bez přerušení," prohlásil.

Začne 2.studená válka na Ukrajině? - ČTĚTE na blogu Martina Nováka

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko se už chystá do Moskvy na oficiální návštěvu, která by spory kolem ruských dodávek plynu mohla vyřešit.

Dohoda, kterou v říjnu uzavřeli ukrajinský ministr energetiky Jurij Bojek a ruský premiér Dmitrij Medveděv, totiž žádné výsledky nepřinesla. Více ČTĚTE ZDE 

Gazprom je největším vývozcem zemního plynu na světě. Evropa je na něm závislá.
Gazprom je největším vývozcem zemního plynu na světě. Evropa je na něm závislá. | Foto: Aktuálně.cz

Spory se opakují

Spory o dodávky plynu na Ukrajinu a do Běloruska se opakují každý rok. Evropu na konci roku 2006 vyděsila dlouhá jednání Ruska a Běloruska o nových cenách plynu, která vyústila až v omezení dodávek plynu do Běloruska.

Gazprom dal tehdy Minsku ultimátum. Buď podepíšete, nebo přerušíme 1. ledna 2007 dodávky plynu do Evropy. Několik dní nato byla dohoda podepsána. 

Cena, na níž se Gazprom s Běloruskem nakonec dohodl, je mezi všemi postsovětskými republikami zdaleka nejnižší.  Za tisíc krychlových metrů zaplatí Minsk 100 dolarů. Přitom Ukrajina 230 dolarů, Gruzie 235 dolarů a Moldávie 170 dolarů. Ceny pro Evropu přesahují pak 250 dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy