Gazprom splnil hrozbu. Plynu na Ukrajinu proudí míň

Redakce EKO
3. 3. 2008 12:30
Bez splaceného dluhu a dohody budou dodávky omezeny

Moskva - Vedení ruského Gazpromu došla trpělivost. Kvůli nezaplaceným dluhům začalo Rusko v pondělí omezovat dodávky zemního plynu na Ukrajinu.

Vypršelo tak poslední ultimátum a ani po měsíci jednání se nepodařilo urovnat stávající spor.

"Plyn na Ukrajinu nepoteče, dokud ukrajinská vláda nesmaže dluhy za dřívější dodávky," tvrdí Gazprom. Ukrajina se však brání. "Část z dluhu ve výši 1,5 miliardy dolarů jsme již zaplatili a Gazpromu potřebné dokumenty poslali," tvrdí.

Rusko a Ukrajina také stále neuzavřely novou dohodu o dodávkách, o které již minulý měsíc v Moskvě jednali ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský protějšek Viktor Juščenko.

Dodávky plynu jsou omezeny

Informace o omezení dodávek potvrdily obě strany sporu, Gazprom i ukrajinský odběratel Naftogaz. Evropu však ujišťují, že zemí dále na západ se situace nijak nedotkne.

"Plyn pro Ukrajinu představuje pouze čtvrtinu všeho plynu, který směřuje do země," potvrdil již dříve mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov. Zbylé tři čtvrtiny tak potrubím z Ruska dále na západ nadále proudí.

Dodávek zemního plynu do České republiky se spor mezi Ruskem a Ukrajinou nedotkne, tvrdí v tiskovém prohlášení společnost RWE Transgas.

Krize roku 2006 se nečeká

Spory o dodávky plynu se opakují každý rok. Evropu na konci roku 2006 vyděsila dlouhá jednání Ruska a Běloruska o nových cenách plynu, která vyústila až v omezení dodávek plynu do Běloruska. Ty se pak dotkly také dalších evropských zemí jako Polsko a Německo.

Ultimátum, které tehdy Gazprom Minsku dal, přineslo úspěch. V lednu 2007 byla dohoda mezi oběma zeměmi podepsána. 

 

Právě se děje

Další zprávy