Rusko hledá pro svůj plyn nové cesty do Evropy

Redakce EKO
28. 2. 2008 13:31
Po Srbsku podepisuje dohodu o plynovodu s Ruskem Maďarsko
Gazprom hledá alternativní způsob přepravy plynu do Evropy.
Gazprom hledá alternativní způsob přepravy plynu do Evropy. | Foto: www.gazprom.com

Moskva - Maďarský premiér Ferenc Gyurcsany podepisuje dohodu o výstavbě plynovodu, který má do Evropy přivézt další zásoby ruského plynu. A co projekt Evropské unie Nabucco?, ptají se odpůrci.

Předseda zahraničního výboru maďarského parlamentu Zsolt Nemetu žádal, aby podpisu dohody mezi Gazpromem a vládou v Budapešti předcházelo hlasování v parlamentu.

"Obavy Fideszu z podpisu smlouvy o výstavbě Jižního proudu (South Stream) se vážou na jednostrannou závislost Maďarska na Rusku," okomentoval situaci.

Maďarský premiér se obrací na Rusko

Vláda se odradit nenechala. Premiér Gyurcsany se náklonností k Rusku netají, vždyť jeho země je na zásobách energií z Ruska závislá z osmdesáti procent, což je nejvíc v Evropě. Navíc, projektu se účastní i další země Unie - Bulharsko, které dohodu podepsalo tento týden i Srbsko.

"Plánovaná kapacita plynovodu Nabucco je 30 miliard metrů krychlových. To samotné problém zásob pro Maďarsko a Evropu nevyřeší," argumentuje maďarský ministr obchodu Csaba Kakosy.

S evropským komisařem pro energetiku Andrisem Piebalgsem Maďarsko jednalo a účast v projektu South Stream Evropské unii údajně nevadí, dokud nebude podkopán plán na výstavbu Nabucca.

Práci na něm mají odstartovat v roce 2010 a cena se odhaduje na 6 miliard dolarů. Spolupráci na projektu už přislíbilo šest společností v čele s rakouskou OMV.

Gazprom hledá nové cesty do Evropy

Do South Streamu investuje ruský plynárenský gigant Gazprom a jejich italský partner, společnost ENI, deset miliard eur. Plynovod povede plyn ze sibiřských nalezišť do Evropy přes srbské území dále do Střední Evropy.

V plánu je také plynovod Nord Stream směřující do Německa, jehož výstavba přijde asi na pět miliard eur. Potrubí má vést pod hladinou Baltského moře, což se nelíbí Polsku a Pobaltským republikám.

Gazprom dodává do Evropy asi čtvrtinu veškerého zemího plynu a kvůli sporům se sousedy (Ukrajina, Bělorusko) hledá alternativní způsob přepravy.

 

Právě se děje

Další zprávy