Zaplaťte, nebo omezíme dodávky plynu o čtvrtinu

lem, Reuters
11. 2. 2008 16:10
Ruský Gazprom hrozí ukrajinské vládě
Ilustrační foto: plynovod
Ilustrační foto: plynovod | Foto: Reuters

Moskva - Ukrajinští vyjednavači vyrazili do Ruska, aby vyřešili otázku "plynového" dluhu. Pokud nenajdou společnou řeč s představiteli Gazpromu, na Ukrajinu začne od zítřka proudit pouze plyn ze Střední Asie.

Šéf ukrajinského Naftogazu Oleg Dubyna a jeho ruský protějšek Alexej Miller dnes nedospěli k žádnému řešení. Jednání tak mají pokračovat ještě zítra dopoledne.

Původní termín omezení dodávek plynu, který byl stanoven na úterní osmou hodinu středoevropského času, byl posunut o osm hodin. Ultimátum ruské strany tak vyprší v 16. hodin.

V případě, že dohody nebude dosaženo, budou dodávky omezeny o čtvrtinu. "Ruský plyn představuje čtvrtinu všeho plynu, který směřuje na Ukrajinu," potvrdil ve vysílání rozhlasové stanice Echo Moskvy mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov.

Dluh existuje. Kdo za něj může?

Ruský státní moloch obvinil ukrajinskou stranu z dluhu ve výši 1,5 miliardy dolarů minulý týden. Představitelé ukrajinského ropného a plynárenského Naftogazu tyto zprávy nejdříve odmítali.

Později první místopředseda vlády Oleksandr Turchynov připustil, že nějaké dluhy Ukrajina má a je ochotna je uhradit pouze za jistých podmínek. Jednou z nich je podpis smlouvy o přímých dodávkách plynu z Ruska a vyloučení prostředníků.

Podle ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové, která byla vyřešením sporu pověřena, stojí za vzniklými dluhy právě zprostředkovatelská společnost RosUkrEnergo, kterou z poloviny vlastní samotný Gazprom.

Ukrajina žádá novou smlouvu

Premiérka tak žádá novou dohody přímo mezi Gazpromem a Naftogazem, která by měla dalším nedorozuměním zabránit. Moskva to však odmítá. Nová dohoda je podle slov Kuprijanova možná až po zaplacení stávajícího dluhu.

Tolik peněz však Ukrajina nemá. "Zaplatit celý dluh teď hned nemůžeme," přiznala premiérka Julija Tymošenková.

Najít řešení stávající krize bude pravděpodobně trvat dlouho. O nemožné se bude již o zítřka v Moskvě pokoušet ukrajinský prezident Viktor Juščenko. Premiérka Julija Tymošenková by měla do ruské metropole dorazit 21. února. 

Obě strany však již ujistily evropské země, že dodávky plynu v nadcházejících dnech v žádném případě omezeny nebudou.

 

Právě se děje

Další zprávy