Transatlantická burza je před podpisem

dkl
19. 12. 2006 13:33
New York - Spojení newyorské burzy NYSE s panevropskou Euronext dostalo zelenou od nizozemských úřadů a i od evropských akcionářů.

Akcionáři panevropské společnosti Euronext totiž dnes schválili návrh na sloučení s americkou společností.

Obchod za 14,3 miliardy dolarů, tedy asi 300 miliard korun, už je téměř hotov. Burzovní makléři se tak mohou těšit na spojení wallstreetské burzy a evropské sítě burz, ve které je Nizozemí, Belgie, Francie, Portugalsko a částečně i Velká Británie.

Významným krokem ke spojení bylo povolení ze strany nizozemských regulačních úřadů. A ty jasně řekly, že jim spojení nevadí. Ministr financí Gerrit Zalm tak dá oficiální posvěcení fúzi.

Mezníkem ve vyjednávání se ale stalo i prohlášení jednoho z největších investorů obou burz, firmy Atticus Capital. Tento fond, který obhospodařuje majetek v hodnotě 13,5 miliardy dolarů, naznačil, že na valné hromadě bude hlasovat "pro". Prý to bude dobré pro ostatní akcionáře, makléře, i společnosti, které mají na burzách své akcie.

Zvednout ruku pro

"Tato transakce posune evropského lídra mezi skutečné světové šampióny," myslí si člen představenstva firmy Atticus David Slager pro agenturu Bloomberg.

Jenže evropští klienti Euronextu se obávají, že pokud ke spojení dojde, budou muset místní firmy podléhat americkému právu a požadavků na vykazování finančních výsledků. Postavil se za ně i nizozemský ministr financí Zalm.

V otevřeném dopise oběma burzám napsal, že proti spojení nebude nic namítat, jen musí být zaručeno oddělení amerického a evropského práva.

 

Právě se děje

Další zprávy