Burza si mne ruce, láká nové firmy

dkl, ČTK
18. 12. 2006 11:00
Praha - Po stagnaci a útlumu minulých let prožívá burza skvělé období. Ráno uvítala silným růstem akcie druhé firmy, která sem vstoupila za posledních 14 dnů.

Téměř 55 korun na jednu akcii vydělali během deseti minut investoři, kteří měli to štěstí a dostalo se na ně při nákupu akcií české společnosti Pegas Nonwovens. Cena akcií okamžitě poskočila o 7,5 procenta.

Při takzvaném úpisu, kdy si mohou zájemci koupit akcie, které posléze vstoupí na burzu, byl zájem o českou textilku Pegas enormní. Poptávka několikanásobně převyšovala nabídku a konečná cena tak byla stanovena na 749,2 koruny.

Dnešním dnem mohou s těmito akciemi burziáni na trhu obchodovat a stačilo jen deset minut k tomu, aby akcie vylétly na hodnotu 805 korun a posunuly zároveň burzovní index PX na jeho historicky nejvyšší hodnotu 1628 korun.

Nováčkům se daří

Pegas Nonwovens bude teprve třetí českou firmou, která získá kapitál od investorů ve veřejné nabídce výměnou za akcie a poté vstoupí na burzu. Podle obchodníků je zájem o akcie Pegas větší než u realitní firmy ECM Real Estate Investments, u níž poptávka překročila nabídku více než čtyřikrát.

Pegas Nonwovens je největší český výrobce netkaných textilií a evropská dvojka ve výrobě netkaných textilií pro osobní hygienu po firmě Fireweb. Akcie firmy se budou obchodovat i ve Varšavě.

Celkově bylo upsáno 4,385 milionu kusů akcií. Při konečné ceně 749,2 koruny tak firma na prodeji svých akcií vydělá asi 3,3 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy