Svět vydělává na Kubě. Díky americkému embargu

Reuters
23. 3. 2008 20:30
Investice na ostrov svobody plynou z celého světa
Španělský řetězec hotelů Melia Kubě dominuje.
Španělský řetězec hotelů Melia Kubě dominuje. | Foto: Reuters

Havana - Americké embargo vůči Kubě nahrává firmám z ostatních koutů světa. Jezdí se tu čínskými autobusy, pije se evropské pivo a kouří brazilské doutníky. 

Přestože změna na místě prezidenta nic převratného nepřinesla, od zahraničních investic si Kubánci slibují zvýšení životní úrovně.

USA: Embargo se rušit nebude

Spojené státy však embargo vyhlášené v roce 1962 zatím zrušit nehodlají. "Kubánská vláda musí nejdříve reformovat komunistickou stranu a propustit politické vězně," tvrdí Washington.

Nový kubánský prezident Raúl Castro však stranu chrání a odmítá i cestu volného obchodu, kterou nastoupila Čína nebo Vietnam.

Přechod od komunismu ke kapitalismu tak bude určitě trvat déle, než si někteří mysleli. Kubánský trh se sice otevírá, ale zatím pouze pro neamerické firmy.

Raúl Castro souhlasil s investicemi do hornictví, ropného průmyslu, turismu i zemědělství. 

Evropští, latinskoameričtí, izraelští i arabští investoři si už brousí zuby na továrny vyrábějící světoznámé havanské doutníky a kubánský rum stejně jako na hotelové komplexy, které ročně přivítají tisíce po luxusu toužících turistů.

Americké konkurence se obávat nemusí ani teď, ani po změně americké politiky, která se očekává po listopadových prezidentských volbách a vítězství demokratů.

Kubánské doutníky. Investuje do nich brazilská Souza Cruz i British American Tobacco.
Kubánské doutníky. Investuje do nich brazilská Souza Cruz i British American Tobacco. | Foto: Reuters

Zmrzlina od Nestlé, rum od Pernodu

Na odbyt jde zmrzlina i nealkoholické nápoje od Nestlé, kosmetické přípravky od britsko-nizozemského Unileveru či cigarety od brazilské Souza Cruz a British American Tobacco.

Boom mobilní technologie a internetu s úsměvem sledují představitelé Telecom Italia, kteří vlastní sedmadvacet procent místní telefonní společnosti ETECSA.

Francouzská společnost Pernod-Ricard, majitel likérky Jan Becher - Karlovarská Becherovka, zase loni postavila destilerku v centru Havany a na trh uvádí, jak jinak, kubánský rum.

Katarská společnost Diar Real Estate Investment Company už staví luxusní hotel na Cayo Largo del Sur. Španělskému řetězci hotelů Melia přesto konkurovat nemůže.

Kdy se Kubánci dočkají nových amerických modelů aut? Snad brzy, doufají americké společnosti.
Kdy se Kubánci dočkají nových amerických modelů aut? Snad brzy, doufají americké společnosti. | Foto: Reuters

Společnost Dubai Ports World, která už kontroluje šest amerických přístavů, si nyní brousí zuby také na kubánský přístav v Mariel.

Nabídek je řada a společností, které se hlásí o svůj díl z kubánského koláče, ještě více.

Spojené státy doufají ve změnu

Americké společnosti vše sledují se zájmem i obavami. Za hranicemi jim pomalu mizí trh, na který by řada z nich ráda prorazila.

Thomas Herzfeld, který vede finanční Caribbean Basin Fund, přesto věří, že ke změně dojde co nejdříve.

"Jakmile Raul Castro propustí vězně, bude to jako pád berlínské zdi. Některé věci se dějí rychleji, než předpokládáme," doufá.

 

Právě se děje

Další zprávy