Burza uvítala nový index silným růstem

Dušan Klimeš
21. 3. 2006 0:00
Praha - Pražská burza se definitivně zbavila systému dvou indexů. Jejich nástupce hned při svém debutu slavil úspěch.

Po dvanácti letech tak oficiálně skončil index PX 50 a po sedmi letech byl zrušen i index PX-D.

Novým indexem, který bude pražská burza vypočítávat, je "holý" PX. Ten v sobě má kombinovat pozitiva obou indexů a vytvářet tak jeden univerzální a srozumitelný údaj.

V roce 1999, kdy byl zaveden PX-D, se oba indexy vyvíjely různě a měly i různou vypovídací hodnotu. Jak však ubývalo společností na hlavním trhu burzy, oba se víc a víc sbližovaly.

"Důvodem propojení obou indexů byla jejich silná korelace, tedy takřka totožný vývoj. Dopad na obchodování to mít rozhodně nebude, všichni účastníci trhu byli o změně včas a pečlivě informováni," sdělil deníku Aktuálně.cz Jiří Kovařík, tiskový mluvčí Burzy cenných papírů Praha.

Index PX ve větší míře vychází se stávajícího PX 50. Pokud se někomu zasteskne po "starém" PX-D, může si jeho hodnotu sám spočítat. Stačí vynásobit PX číslem 2,55576.

Na burze v Praze se do budoucna počítá i s obchodováním tzv. futures deriváty na index. Jejich princip spočívá v tom, že zisky či ztráty z těchto cenných papírů se vlastně vyvíjejí dle pohybu indexu burzy. První obchody s nimi by měly proběhnout v létě tohoto roku.

A tak podle Kovaříka burza "zabila dvě mouchy" jednou ranou. Získala silný a kvalitní index, na který bude možné vydávat deriváty a sjednotila dva takřka totožné indexy.

První obchodní den se novému indexu PX povedl. Připsal si na svůj účet růst 0,97 procenta a svůj debut zakončil na hodnotě 1554,6 bodů.

 

Právě se děje

Další zprávy