Newyorská burza obchoduje už i sama sebe

Dušan Klimeš
8. 3. 2006 0:00
New York - Malé zemětřesení zažila v noci z úterka na středu - podle středoevropského času - newyorská burza (NYSE).

Po více než dvou stoletích své existence se totiž přeměnila z neziskové organizace (tvořené pouze členy) ve veřejně obchodovatelnou firmu s vlastními akciemi, vlastním kurzem, denními růsty i poklesy.

Burza, stará 213 let, se stala společností s tržní hodnotou 10,8 miliard amerických dolarů.

Akcie tak jsou oceněny na úrovni 37krát vyšší než je předpokládaný zisk pro příští rok.

Není jedinou, natož první

Vydáním svých akcií a přerodem v akciovou společnost zakončila NYSE tři roky trvající proces transformace v moderní a transparentní burzu.

Součástí "změny tváře" je i sloučení s elektronickou burzou, kterou provozuje firma Archipelago Holdings, a výrazné rozšíření obchodů právě pomocí elektronických systémů.

Nejsilnější burza světa dnes musí bojovat se svými mladšími, flexibilnějšími a dravějšími konkurenty, jako je internetová Nasdaq Stock, druhá největší burza světa se sídlem rovněž v New Yorku.

NYSE však není jedinou - ani první - burzou, která se rozhodla vydat vlastní akcie.

Například německá burza Deutsche Börse AG, největší evropská burza dle tržní hodnoty, letos posílila o devatenáct procent, hongkongská burza Hong Kong Exchange & Clearing Ltd., která je největší z asijských burzovních míst, si připsala dokonce o 27 procent.

Akcie přinášejí nebezpečí převzetí

Nově vznikající společnost NYSE Group Inc. tak stejně jako jiné burzy zkouší využít růst trhů, zvyšující se objemy obchodů a schopnost cen akcií růst stále vzhůru.

Současní členové burzy si díky této přeměně přijdou na 5,79 milionu dolarů v hotovosti a navíc dostanou akcie nově vznikající společnosti. Cena členství na burze se na konci roku 2004 pohybovala kolem milionu dolarů.

Každá burza, která se rozhodne poskytnout své akcie k veřejnému obchodování, jde ovšem takříkajíc s kůží na trh. Na konci loňského roku čelila londýnská burza London Stock Exchange (LSE) nabídce převzetí ze strany australské investiční banky Macquarie Bank.

Ta nabídla 2,65 miliardy dolarů, tedy asi třiadvacetinásobek loňského čistého zisku londýnské burzy. Vedení LSE však považovalo nabídku za směšně nízkou, a z obchodu sešlo.

 

Právě se děje

Další zprávy