Australská banka chce londýnskou burzu

16. 12. 2005 10:08
Londýn – Macquarie Bank podala nabídku na převzetí Londýnské akciové burzy. Australané nabídli 1,5 miliardy liber (asi 65 miliard Kč).
Foto: Profimédia

Burza však s jejich návrhem nesouhlasí a nabídku tedy považuje za nepřátelskou. Informovala o tom agentura Reuters.

London Stock Exchange, jak zní plný název LSE, je největším trhem cenných papírů v Evropě. Vedení burzy uvedlo, že nabídka australské banky je neadekvátní a firmu podhodnocuje. Nelze vyloučit, že do boje o LSE vstoupí ještě další zájemci.

Australané chtěli koupit pod cenou

Macquarie nabídla 580 pencí za jednu akcii LSE, což je zhruba šest procent pod současnou tržní cenou. LSE přitom nemá o zájemce nouzi a o její převzetí už se zajímali také provozovatelé německé burzy Deutsche Börse a švédské OMX. Zájem projevila i společnost Euronext, která provozuje burzy v Paříži, Amsterdamu, Bruselu a v Lisabonu.

"Macquaire je pořád ještě ve hře, pořád mají zájem," sdělil jeden z akcionářů LSE, který si nepřál být jmenován. Macquarie se podle něj bude kolem LSE točit tak dlouho, dokud nebude jasné, jak se k případnému zájmu Euronextu postaví regulační orgány. Těm by totiž fúze LSE a Euronextu mohla vadit.

Zájemce o burzu prověřuje antimonopolní úřad

Britská komise pro ochranu hospodářské soutěže uvedla, že nejdříve posoudí návrh ústupků ze strany Deutsche Börse a Euronextu, a teprve potom se k nim vyjádří. Konečné stanovisko by chtěla oznámit nejpozději do konce února. Komise má obavy z toho, že sloučením Euronextu a LSE, případně Deutsche Börse a LSE, bude mít nový subjekt příliš velký vliv na clearing.

"Macquarie bude dál usilovat o doporučení ze strany správní rady LSE, předpokládá však, že je důležité, aby byli akcionáři LSE plně informováni o zájmu banky a o úplných podmínkách, které nabízí," píše se ve sdělení australské banky. "Je to skutečně věc pro akcionáře," řekl zástupce evropské odnože banky Macquarie Jim Craig.

 

Právě se děje

Další zprávy