"Sňatky" světových burz by vznikli obři

Adam Junek
15. 3. 2006 12:22
Berlín/Paříž -  Burzovní kolosy by mohly vzniknout v nejbližší době z námluv předních akciových trhů světa.

Evropská burza Euronext totiž naznačila, že je ochotna kývnout na spojení s frankfurtskou Deutsche Börse. Spojená burza by okamžitě poskočila mnohem blíže k vedoucí čtyřce podle hodnoty obchodů.

"Máme sice rozdílné pohledy na to, jak fungovat, ale je jen otázkou času a vůle a kreativity tyto rozdíly překonat," uvedl Fracois Théodere, šéf Euronextu, který spojuje obchodování v Paříži, Lisabonu, Amsterdamu a Bruselu.

Německá burza okamžitě reagovala pozitivně. Oběma možným partnerům jde o hodně. Světová konkurence jim šlape na paty a především ze Spojených států se do Evropy chystá velmi silný soupeř.

Technologická elektronická burza Nasdaq totiž podala nabídku na převzetí největšího evropského obchodního centra, londýnské LSE. Za akcie nabídla 3,5 miliardy eur. Vedení londýnské burzy sice uvedlo, že jde o příliš nízkou nabídku, ale rozhodné "ne" nezaznělo.

"Spojením Nasdaqu a londýnské burzy by na Euronext i Deutsche Börse vyvinulo obrovský tlak. Měly by totiž velmi silného konkurenta přímo přede dveřmi. Pak by se jejich fúze jistě urychlila," citovaly německé Financial Times Karstena Keila, analytika firmy Helaba Trust.

Že se spojení americké a britské burzy skutečně blíží, naznačuje i reakce hlavního akcionáře londýnského trhu. Společnost Threadneedle uvedla, že je připravena o odprodeji akcií jednat. "Naším hlavním zájmem bude uchránit zájmy našich podílníků," sdělila firma.

U londýnské burzy jde už o třetí konkrétní nabídku za poslední rok. Nejdříve se snažila právě německá konkurence, později přišla australská banka Macquarie Bank. Spojením Londýna a New Yorku by ale vznikla první transatlantická burza a hned s obřím významem.

Denní objem obchodů by přesáhl 1,4 miliardy dolarů. Tím by přeskočily zatím i největší trh, newyorskou NYSE, s objemem přes 1,2 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy