Burziáni míří na nákupy

aju
12. 1. 2006 18:00
New York - Luxusní obchody na newyorské Páté Avenue si už začínají brousit zuby a s nimi i výrobci drahých aut. Bonusy vyplácené makléřům na Wall Street totiž letos dosáhly rekordu.

Newyorský státní finanční kontrolor Alan Havesi uvedl, že podle posledních odhadů dosáhly odměny burziánů za loňský rok 21,5 miliardy dolarů. Tím překonaly rekord z roku 2000, kdy si obchodníci s akciemi přišli na 19,5 miliardy.

"Průměrně si tak přijde každý makléř na Wall Streetu na 125 tisíc dolarů," citoval Havesiho list New York Times. Ne všichni však budou odměněni stejně. Například Henry Paulson, šéf investiční banky Goldman Sachs, si na konto připíše 38 milionů dolarů. Jeho kolega Richard Fuld z Lehman Brothers bezmála patnáct milionů.

"Tisíce lidí dostanou víc než milion dolarů a pak je tu taky spousta lidí, kteří nedostanou víc než deset tisíc. Ale každý něco dostane," konstatuje Alan Johnson z konzultantské firmy Johnson Associates.

Investičním bankám prospěla kromě větších pohybů při obchodování na burzách také zvýšená aktivita v oblasti fúzí a akvizicí. Banka Merrill Lynch je odhadla za rok končící listopadem na 1,8 bilionu dolarů, tedy o půl bilionu víc než v roce 2004. Finanční ústavy, které při těchto transakcích radí, si tak přišly na vysoké provize.

Na své si přijde i newyorská radnice a vláda státu New York. První z nich na daních z odměn makléřů nakonec dostane půl miliardy dolarů, státní pokladna dokonce 1,5 miliardy.

Na výplaty makléřů se už třesou obchodníci. Lamborghini nebo Porsche patří k dobrému tónu. A když přijdou peníze navíc, je nejvhodnější čas si jej pořídit. Náročnější zákazníci, respektive ti s vyššími odměnami, si spíš pořídí jachtu a někteří své bonusy jen tak propijí. Staromládenecký večírek s kamarády může přijít až na 200 tisíc dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy