Svatby firem dosáhly rekordu

ČTK
11. 6. 2006 16:30
New York - Hodnota fúzí a akvizic, které byly oznámeny od začátku roku do konce května, se v celém světě vyšplhala na 1,65 bilionu dolarů (zhruba 36,8 bilionu korun).

Uvedla to konzultační společnost Dealogic, která tyto údaje sleduje. Za prvních pět měsíců roku jde o nejvyšší hodnotu v historii.

Začátek tohoto roku znamená proti stejnému období loni nárůst o 38 procent, protože za období leden až květen 2005 se hodnota fúzí a akvizic dostala na zhruba 1,19 bilionu dolarů. Dosavadní rekord byl za období leden až květen 2000, kdy hodnota všech světových fúzí a akvizic činila 1,649 bilionu dolarů.

Analytici společnosti Dealogic uvedli, že mezi podniky, které při fúzích a akvizicích vystupují jako poradci, si prvenství drží americká investiční banka Goldman Sachs. Ta od začátku roku asistovala při transakcích v úhrnné výši 484 miliard dolarů.

Mezi prvním, druhým a třetím místem ale nejsou velké rozdíly. Druhé místo patří další americké bance JPMorgan Chase, která stála u transakcí za 444 miliard dolarů. Třetí je rovněž americká banka Citigroup, která dohodla fúze a akvizice za 424 miliard dolarů.

Nejvíce fúzí a akvizic se letos objevilo v telekomunikačním sektoru, dále ve finančnictví, v podnicích veřejných služeb jako jsou vodárny nebo elektrárny, a v energetice. Velká část fúzí a akvizic připadá i na reality, uvedli analytici společnosti Dealogic.

Největší fúze či akvizice ohlásila americká telekomunikační společnost AT&T, která se chystá za více než 60 miliard dolarů převzít konkurenční firmu BellSouth. K významným kontraktům patří i chystané převzetí banky Golden West Financial z Kalifornie, za kterou se zhruba 25 miliard dolarů chystá zaplatit investiční banka Wachovia.

 

Právě se děje

Další zprávy