Největší bance světa fúze prospěla

Dušan Klimeš
22. 5. 2006 15:30
Tokio - Fází očištění prochází nyní největší banka světa Mitsubishi UFJ. Po loňské fúzi se musela totiž vypořádat se špatnými úvěry, jejichž výše dosahovala stovek milionů dolarů.

Za účetní rok, který pro firmu skončil na konci března, ohlásila zisk 1,18 bilionu jenů, tedy asi 10,5 miliardy dolarů.

Tohoto závratného zisku však banka dosáhla především díky rozpouštění rezerv a odpisu špatných úvěrů. Z této "činnosti" připlula Mitsubishi UFJ polovina zisku, tedy asi 5,5 miliardy dolarů.

A jelikož se tyto jedinečné a neobvyklé operace letos nebudou opakovat, očekává finanční obr pokles letošního zisku o 37 procent. Ten však již management firmy považuje za "zdravý", protože už nebude tvořen právě nestandardními účetními operacemi.

"Zisky za uplynulý rok byly výtečné, protože firmě přinesly zpět peníze, které byly dány stranou na špatné úvěry. A to letos nelze očekávat," řekl agentuře Bloomberg Jošinobu Jamada, analytik společnosti Merrill Lynch.

Infobox

Největší banky světa dle aktiv

  • Díky fúzi si Mitsubishi UFJ zajistila první místo s 1,7 biliony dolarů aktiv
  • Druhá v pořadí je UBS se sídlem ve Švýcarsku. Její aktiva dosahují 1,5 bilionu dolarů
  • Americké Citigroup patří třetí místo s 1,3 biliony dolarů.

Pryč se špatnými úvěry

Ozdravná kúra se přes všechny problémy zdá být úspěšnou. Důvodem restrukturalizace firmy a jejích závazků byla loňská fúze Mitsubishi Tokyo Financial a UFJ Holdings. Jejich spojením vznikla největší banka světa Mitsubishi UFJ Holdings.

Zatímco Mitsubishi přinesla do "manželství" 2,65 procenta špatných úvěrů, v rámci skupiny UFJ to bylo dokonce 4,12 procenta všech úvěrů.

To se stalo hlavním úkolem vedení po skončení fúze. Očištění aktiv od těchto neperspektivních a nedobytných závazků. A výsledek je uspokojivý.

Před půl rokem měl nový společný podnik 2,72 procenta špatných úvěrů, dnes firma oznámila, že tento ukazatel klesl na 2,07 procenta. Spojení se tedy vydařilo a oběma firmám prospělo.

Zahraničí volá

Mitsubishi UFJ dnes navíc oznámila, že se spojí s Josephem Perellou, bývalým místopředsedou představenstva firmy Morgan Stanley. Důvodem je chuť japonského obra expandovat do zahraničí pomocí akvizicí.

Foto: Reuters

Největší banka světa dle aktiv souhlasila, že do spolupráce s novou firmou založenou Perellou investuje 100 milionů dolarů. Vznikne tak silná poradenská skupina, která by měla vést Mitsubishi UFJ k novým akvizicím a produktům.

V lednovém rozhovoru pro Bloomberg totiž prezident banky Noguo Kurojanagi řekl, že by měli koupit nějaký zahraniční finanční ústav, aby zvýšili ziskovost.

"Je velmi důležité, abychom svůj byznys směřovali do míst rychlého rozvoje, například do Číny nebo jihovýchodní Asie. Můžeme se na tyto trhy samozřejmě dostat sami, ale pokud tam již existuje banka, která má to, co klienti chtějí, je pro nás jednodušší ji koupit," řekl Kurojanagi.

 

Právě se děje

Další zprávy