Spojení OMV-Verbund krachuje

Dušan Klimeš
24. 5. 2006 14:30
Vídeň - ČEZ má znovu šanci stát se největší firmou středoevropského regionu. Rakouský parlament totiž zatrhl plánované spojení OMV s firmou Verbund.
Šéf OMV Wolfgang Ruttenstorfer a šéf firmy Verbund Hans Haider na tiskové konferenci
Šéf OMV Wolfgang Ruttenstorfer a šéf firmy Verbund Hans Haider na tiskové konferenci | Foto: Reuters

Plánovaná akce se měla stát největší svého druhu v rakouské historii. Zároveň by díky tomuto spojení vznikla bezkonkurenčně největší společnost celého středovýchodního evropského bloku.

Tomu učinili přítrž opoziční politici rakouské scény. Sociální demokraté a regionální vlády fúzi považovali za rizikovou a Rakousko by podle nich ztratilo kontrolu nad vodními elektrárnami, které provozuje firma Verbund. V té má většinový podíl právě rakouský stát.

I z tohoto důvodu bylo podle analytiků ono spojení motivováno spíše politicky, než ekonomicky. Synergický efekt, kterým managementy firem fúzi zaklínaly, by podle nich byl příliš malý, než aby ospravedlnil takové spojení.

Akcie dolů a nahoru

Úterní oznámení, které ukončilo debaty a vyjednávání kolem spojení, však přineslo akciím OMV velkou úlevu. Kvůli negativnímu hodnocení ze strany analytiků totiž od 8. května do včerejška ztratily 24 procent své hodnoty.

Po vyhlášení "smutné zprávy" si analytici a investoři oddechli a pomohli akciím k desetiprocentnímu růstu. Ten sice během dne částečně klesl, nicméně zainteresované strany daly jasně najevo svůj názor na fúzi.

Propojení naftařské společnosti OMV s energetickou Verbund se tedy odkládá. Prozatím. Rakouský stát vlastní 51 procent akcií firmy Verbund a 32 procent OMV. Otázka spojení se tak může znovu vynořit po volbách, které proběhnout tento rok.

ČEZ na scénu

Dobrá zpráva je to i pro český energetický gigant ČEZ. Ten v současnosti "bojuje" s OMV o pozici jedničky v regionu. Jejich tržní kapitalizace, tedy počet vydaných akcií znásobený jejich tržní cenou, se dlouhodobě pohybuje okolo dvaceti miliard dolarů.

To, která z těch dvou tedy zrovna vede rozhoduje cena akcií. A zatímco v Rakousku klesalo OMV v důsledku fúze, u nás byla cena ČEZ tažena dolů všeobecným poklesem a panikou na burze.

Pokud by se však přece OMV spojila s Verbund, jejich kapitalizace by dosahovala 37 miliard dolarů. A tím ČEZ překonala o "koňskou délku".

 

Právě se děje

Další zprávy