Mattoni má Poděbradku, vzniká gigant

Tomáš Fránek
30. 5. 2006 16:30
Brno - Na trhu s minerálnímu vodami vzniká nová dominantní společnost; spojit se totiž mohou Karlovarské minerální vody a společnost Poděbradka.

Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který už podruhé posuzoval žádost KVM o spojení.

Původně spojení zamítl s tím, že by došlo k dominantnímu postavení KMV na trhu. Karlovarské minerální vody dodávají na trh minerální vodu Mattoni, Magnesia či Aquila. Firma má stamilionové zisky ročně, jenom předloni čistý zisk převýšil 400 milionů korun. Poděbradka má tržby kolem jedné miliardy korun ročně a 30procentní podíl na trhu ochucených minerálních vod.

Několik podmínek

Firmy nyní musí splnit několik podmínek, například zachovat dalších pět let stávající obchodní značky produktů. Mezi další podmínky patří: firmy musí zajistit, aby Poděbradka i po realizaci spojení po dobu pěti let vyjednávala své obchodní a dodací podmínky s odběrateli (jednotlivými řetězci) zajišťující distribuci odděleně od společnosti Karlovarské minerální vody.

A také zajistit po dobu pěti let udržení cenového rozdělení nápojů a to tak, že nebude snižován stávající podíl nápojů nižší cenové kategorie a předkládat antimonopolnímu úřadu každoročně po dobu trvání závazků zprávu o stavu jejich plnění. "Uvedené závazky jsou dostačující k odstranění existujících obav z podstatného narušení hospodářské soutěže," uvedl mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

Trhy se mění

Podle antimonopolního úřadu bude tržní podíl spojením obou firem na trhu balených přírodních vod bude nižší než padesát procent. Proti roku 2001 došlo také k růstu dovozů přírodních vod do České republiky (například produkt společnosti Kofola Rajec) a k nárůstu podílu nápojů prodávaných pod značkou obchodních řetězců.

Podle původního zamítavého rozhodnutí antimonopolního úřadu by spojení obou firem vedlo ke vzniku dominantního producenta minerálek, který by ovládal až osmdesát procent trhu.

KMV přitom jako první firma v tuzemsku zamítnutí fúze nerespektovaly a už jednou se spojily s Poděbradkou.Úřad jim za to dal desetimiliónovou pokutu a firma nakonec předloni na podzim své akcie v Poděbradce byla nucena prodat.

Firma se svou stížností na původní rozhodnutí antimonopolního úřadu neuspěla u Nejvyššího správního soudu a ani u Ústavního soudu.

Proti spojení obou firem protestuje další významný producent na trhu, společnost Korunní. Ta chtěla získat Poděbradku taky, proti jejímu spojení s Karlovarskými minerálními vodami protestovala u antimonopolního úřadu. Marně. 


 

Právě se děje

Další zprávy