Rodí se energetický obr. Světová trojka

Adam Junek
3. 2. 2006 15:32
Madrid - Španělská vláda posvětila vznik nového energetického obra, který bude třetím největším na světě podle počtu zákazníků.
Rafael Miranda, šéf španělské Endesy, se snaží ubránit nepřátelskému převzetí ze strany Gas Natural
Rafael Miranda, šéf španělské Endesy, se snaží ubránit nepřátelskému převzetí ze strany Gas Natural | Foto: Reuters

Dnes schválila nepřátelské převzetí společnosti Endesa konkurenčním koncernem Gas Natural.

"Podmínkou je, že nebude ohrožena konkurence na trhu a že firma nebude v pozici, aby mohla zneužít své postavení," uvedla vicepremiérka Maria Teresa Fernandez de la Vega.

Gas Natural bude muset prodávat

Vláda vyslyšela doporučení regulačních úřadů, které požadují odprodej části aktiv Gas Natural. Firma se tak bude muset zbavit produkční kapacity ve výši 4300 Megawatt. Původně nabízela 3200 Megawatt, ale už oznámila, že i s touto podmínkou je ochotna se smířit. Mimo to se koncern Gas Natural bude muset zbavit téměř celého svého podílu v distributorovi plynu Enagas.

Většinu prodávaných aktiv by měla získat další španělská firma Iberdola. Hodnota transakce se bude pohybovat mezi sedmi až devíti miliardami eur.

Gas Natural nabídl za Endesu 22,5 miliardy eur, jde o největší převzetí producenta elektrické energie v historii, píše agentura Bloomberg. Vznikne tak třetí největší producent energie světa podle počtu zákazníků.

  • Největší producenty elektrické energie naleznete ZDE

"Bylo téměř jisté, že vláda transakci schválí. Chce vytvořit národního šampióna schopného konkurovat nejsilnějším hráčům na trhu, jakými jsou německý E.ON nebo francouzský koncern Electricité de France," uvedl Pablo García, manažer investiční společnosti Nordkapp Inversiones, která mimo jiné vlastní akcie obou zúčastněných firem.

Kromě toho to podle odborníků zajistí Španělsku stabilní dodávky energie.

Endesa se tvrdě bránila

Celá transakce ještě podléhá schválení akcionářů. Šéf Endesy Rafael Miranda vyzývá vlastníky, aby nabídku Gas Naturalu nepřijali. "Je to urážka, podhodnocení firmy," nechal se slyšet. Akcie Endesy se nyní skutečně obchodují asi o tři eura výše, než nakolik ohodnotil firmu Gas Natural.

Studie Credit Suisse, z níž citovaly Financial Times, uvádí, že pro úspěch celé akce bude muset koncern "přihodit". Přibližně 3,7 miliardy eur.

"Akcie Endesy rostly díky tomu, že jsme podali nabídku, není fér nás nutit zaplatit víc," míní šéf Gas Natural Salvador Gabarro. Odhodlání převzít Endesu, oznámil koncern již na počátku září loňského roku.

Endesa se chtěla bránit převzetí u Evropské komise. ta však její námitky musela zamítnout. Obě firmy totiž získávají více než tři čtvrtiny tržeb na domácím trhu. Vymykají se tak pravomoci komise, konstatovala nakonec komisařka pro volnou soutěž Nelie Kroesová. Přenechala tak rozhodnutí španělským úřadům.

Endesa se ještě tento týden pokoušela celou akci zmrazit u evropského Soudu první instance. Ten ale její žádost rovněž zamítl.

 

Právě se děje

Další zprávy