Německý rytíř se dal do boje o Endesu

ČTK, Red eko
21. 2. 2006 10:27
Berlín/Madrid - Na chrabrého rytíře v bílé zbroji si chce zahrát německý energetický gigant E.ON.
Šéf koncernu Endesa Rafael Miranda má naději, že se Gas Naturalu ubrání
Šéf koncernu Endesa Rafael Miranda má naději, že se Gas Naturalu ubrání | Foto: Reuters

Skupina se totiž rozhodla vstoupit do souboje o převzetí španělské elektrárenské společnosti Endesa.

E.ON dnes oznámil přátelskou nabídku na odkup Endesy za zhruba 29,1 miliardy eur, aby španělskému protějšku pomohl uniknout z rukou domácí plynárenské společnosti Gas Natural.

E.ON nabízí za akcii Endesy 27,50 eura v hotovosti. Nabídka Gas Natural je proti tomu v hotovosti a akciích a v pondělí její hodnota byla 21,20 eura s celkovou hodnotou 22,4 miliardy eur.

Úhrnná hodnota nabídky E.ON včetně finančních závazků Endesy činí 55,2 miliardy eur. Německá společnost uvedla, že podmínkou uskutečnění nabídky je získání nejméně 50,01 procenta akciového kapitálu Endesy.

Akcie Endesy uzavíraly v pondělí na 25,48 eura. Dnes dopoledne s nimi madridská burza obchodování přerušila.

Španělská vláda již transakci mezi Endesou a Gas Natural schválila. Tímto spojením by vznikla první firma podnikající ve Španělsku v plynárenství i elektroenergetice zároveň a jedna z největších energetických firem v Evropě.

Endesa však nabídku Gas Natural označila za podhodnocenou a pokusila se ji soudně zablokovat. Transakci ostře kritizuje i konzervativní opozice.

E.ON vznikl v roce 2000 fúzí německých konglomerátů Veba a VIAG a v roce 2003 převzal plynárenskou společnost Ruhrgas. Jeho šéf Wulf Bernotat tento týden řekl, že spojování v evropské energetice bude pokračovat a že v EU nakonec zůstanou jen tři dominantní skupiny.

Proces monopolizace v odvětví energetiky a prudké zvyšování cen minulý týden kritizovala Evropská komise.

 

Právě se děje

Další zprávy