Na Wall Street se pokouší o rekord

aju
16. 1. 2006 0:00
New York - Po třetí v historii dvoumístný růst v deseti po sobě jdoucích čtvrtletích. O to nyní hrají firmy na newyorské burze.
Burziáni na newyorské Wall Street čekají na oznámení výsledků hospodaření předních světových firem
Burziáni na newyorské Wall Street čekají na oznámení výsledků hospodaření předních světových firem | Foto: Reuters

Minulý týden prvních pár "statečných" oznámilo, jak dopadly poslední tři měsíce podle účetních knih. Pravý maratón vyhlašování hospodářských výsledků se spouští až od úterý, dnes si totiž burziáni na svátek Martina Luthera Kinga Jr. dávají pauzu.

Technologické firmy budou vládnout ohlašováním zisků tento týden. Hned v úterý se svým hospodařením pochlubí Intel a IBM, o den později se přidá Apple. Sekundovat jim v průběhu týdne začnou také finanční ústavy, kdy největší z amerických bank, Citigroup, si nechá svá čísla pro sebe až do pátku.

A co bude provázet oznamování zisků? Stále stejné věty: hurikány a jejich dopad na ekonomiku, vysoká cena energií, zejména ropy, a její vliv na hospodaření firem. V případě nad očekávání dobrých výsledků se budou manažeři předcházet ve chvále vlastních úspěšných kroků.

Vítězové jsou již dnes jasní. Drahá ropa požene zisky ropných koncernů do závratných výšin už poněkolikáté za sebou. Ve středu se svými vydělanými miliardami pochlubí petrolejářská jednička Exxon Mobil. Vzhůru by se měly oproti minulému roku posunout o víc než 45 procent, odhaduje společnost Thomson Financial.

Navíc se dá právě kvůli drahé ropě očekávat, že se zvedne americká inflace podle indexu spotřebitelských cen. Průmyslový index se už nahoru vyšplhal. "Spolu s indexem vydá americká centrální banka Fed také prosincovou béžovou knihu. Pro všechny investory to bude znamení o stavu ekonomiky a o tom, zda se bude nadále dařit," citovala agentura Reuters Briana Williamsona, viceprezidenta burzovních transakcí u Boston Co. Asset Management.

Přesto se čeká, že si firmy zařazené ve významném burzovním indexu S&P 500, v průměru připíší dvoumístný růst zisků. Na počátku čtvrtletí se čekalo, že výdělky jim poskočí až o 16,6 procent, dnes se odborníci zmiňují o trochu více než třinácti procentech. I tak by to bylo desáté čtvrtletí v řadě, kdy růst překonal deset procent. To se zatím podařilo jen dvakrát, jednou v sedmdesátých letech a jednou v devadesátých.

 

Právě se děje

Další zprávy