Těžké časy čekají pražskou burzu

Dušan Klimeš
13. 3. 2006 0:00
Praha - Jako na horské dráze se v uplynulém týdnu mohli cítit makléři na pražské burze.

Strmý a rychlý propad vystřídal nenadálý čtvrteční růst. Ten byl však znovu vystřídán rychlou "jízdou" směrem dolů. Od pondělí index PX 50 ztratil souhrnně 3,17 procenta.

Burza začala týden mírným poklesem, který však v úterý a ve středu nabral na intenzitě, když index PX 50 poklesl o 2,12 a 1,25 procenta.

Podle analytika společnosti Wood & Company Tibora Bokora jsme byli svědky vybírání zisků, které by mohlo pokračovat i nadále a ve větší míře.

"Za vývojem burzy v uplynulém týdnu nestály žádné fundamentální zprávy. Prodával se celý region, a to jak akcie, tak měny," komentuje vývoj Jan Langmajer, obchodník s akciemi u společnosti Atlantik.

"Na středoevropské burzy působila politická nestabilita v Polsku a velké problémy s veřejnými financemi v Maďarsku," dodal.

Čtvrteční obchodování "zachránil" nebývalý růst české ekonomiky. Přestože to nebývá pravidlem, trh na dobré výsledky HDP reagoval velmi pozitivně a burza ihned poskočila vzhůru. Během dne však svůj výrazný náskok z rána lehce korigovala.

"Vývoj všech rychle rostoucích trhů, tedy trhů střední a východní Evropy, Ruska, Turecka, či Brazílie, by se dal popsat jako březnová korekce, která přichází po výsledkové sezoně, kdy už není o co hrát," myslí si Ronald Schubert, makléř společnosti Patria Finance.

Další vývoj burzy tak staví před obchodníky řadu otázek. Zásadního růstu se však burza nedočká.

"Pro příští týden nejsem optimista. Zřejmě se sníží objemy obchodů a odezní velká výprodejní vlna. Přesto však zřejmě přetrvá stagnace či mírné propady spojené s nervózním obchodováním," říká Jan Langmajer.

Obdobně vidí situaci i Ronald Schubert: "V nadcházejícím týdnu očekávám stabilizaci trhu na dnešní úrovni. Pokud dojde k přílivu peněz do fondů, můžeme se zřejmě dočkat i mírného nárůstu."

 

Právě se děje

Další zprávy