Tokijská burza se zbaví firmy Livedoor

Dušan Klimeš
13. 3. 2006 14:49
Tokio - Regulátoři tokijské burzy dnes rozhodli, že akcie internetové společnosti Livedoor a dceřiné firmy Livedoor Marketing budou definitivně vyřazeny z obchodování.

Dojít by k tomu mělo v polovině dubna, a to v pátek čtrnáctého.

Akcie společnosti, poskytující celou řadu online služeb, od nákupu lístků na koncert po obchody s cennými papíry, budou tedy obchodovány ještě celý měsíc. Na japonské burze je to standardní procedura, která má investorům poskytnout čas k prodeji akcií, které se přestanou veřejně obchodovat.

Důvodem pro vyřazení je skutečnost, že japonská společnost a její nejvyšší představitelé jsou obviněni z nadhodnocování zisků a falšování účetnictví. Firma prý dokonce zinscenovala převzetí firmy, která už do její skupiny patřila.

Trestní oznámení, které dnes podal na Livedoor Vyšetřovací odbor japonské komise pro cenné papíry je již druhým v řadě. První oznámení bylo podáno 10. února, tedy necelé čtyři týdny potom, co vypukl celý skandál.

Jak jedna firma položila burzu

Poté, co tokijský prokurátor nechal 16. ledna prohledat kanceláře firmy, nastala na burze panika, která snížila hodnotu kotovaných akcií o 327 miliard dolarů, a která dokonce zapříčinila zastavení obchodů kvůli přemíře prodejních příkazů. To se stalo teprve podruhé v historii burzy.

Livedoor ztratil 91 procenta z ceny svých akcií, firma Livedoor Marketing dokonce 94 procenta.

Několik dní nato byl za mříže vsazen dnes již bývalý šéf firmy Takafumi Horie. Spolu s ním jsou ve vězení i další tři lidé, kteří pracovali na nejvyšších postech společnosti.

Z vrcholu na dno

Třiatřicetiletý Horie byl pro japonské byznysmeny vzorem muže, jenž dokázal z ničeho vytvořit internetové impérium. Přestože prošel řadou neúspěchů, vždy se "otřepal" a pokračovat ve své spanilé jízdě za zisky a růstem svých firem. Nepovedené projekty nepovažoval za prohru, ale pouze za cenné poučení.

Patřil k tokijské smetánce, navštěvoval honosné večírky. Rád jezdil ve svém Ferrari, létal v soukromém tryskáči a užíval si své luxusní sídlo. Nyní mu musí stačit pár metrů čtverečních vězeňské cely.

 

Právě se děje

Další zprávy