Co se službami, dumají europoslanci

Adam Junek
15. 2. 2006 0:00
Štrasburk / od zvláštního zpravodaje / - Napětí do poslední chvíle. Patrně tak bude vypadat hlasování o kontroverzní směrnici o službách.

Ve čtvrtek se rozhodující Ano, či Ne čeká od Evropského parlamentu a ač ještě před několika hodinami vše vypadalo bezmála idylicky jednoduše, protože dvě největší strany dosáhly kompromisu, osud směrnice je opět nejistý.

Včerejší večerní zasedání největší parlamentní strany Evropské strany lidové - Evropských demokratů ukázalo roztříštěnost poslaneckých názorů. Ani po tříhodinovém jednání nebyli schopni se shodnout na jednotném postupu vůči směrnici.

"Byla jasně patrná čára oddělující nové členské země a liberální seveřany a Brity od osy Berlín, Paříž, Benelux. Bude záležet na tom, co vše z pozměňovacích návrhů projde. Podle toho budou hlasovat poslanci ODS," uvedl europoslanec Jan Zahradil.

Původně dohodnutý kompromis mezi lidovci a socialisty tak v zásadě padá.

Směrnice rozděluje celou Evropu. Nejspornějším je "princip země původu". Tedy možnost, aby se poskytovatelé služeb krátkodobě v zahraničí řídili právem své domovské země.

Odboráři jsou ostře proti a protestovali včera proti směrnici ve Štrasburku. Zaměstnavatelé by naopak toto pravidlo uvítali, ušetřilo by jim to náklady na seznamování se s právem nové země a poskytlo i další konkurenční výhody.

Poslanci EP jsou rozděleni v zásadě do tří skupin. Ilustruje to příklad českých zastupitelů v evropské instituci.

Socialisté a další levicoví poslanci straní odborům. "Směrnici o službách můžeme podpořit jen, pokud bude dodrženo kompromisní řešení nezahrnující princip země původu," uvedl včera v rozpravě český europoslanec Richard Falbr.

Ještě radikálnější jsou čeští komunisté. Podle Miloslava Ransdorfa směrnici rozhodně zamítnou.

"Musíme trvat na principu země původu. Jinak je směrnice velmi slabá a nadále podporuje protekcionismus," tvrdí Zuzana Roithová, europoslankyně konzervativní EPP-ED za KDU-ČSL.

Stejně hovoří její kolega v evropské straně Tomáš Zatloukal: "Nepodpořím kompromis. To už by se nejednalo o liberalizaci trhu."

Pozorovatelé upozorňují, že i kdyby se na frakcích poslanci dohodli jakkoliv, bude řada z nich hlasovat podle svého uvážení. Takže ani většina EPP-ED a evropských socialistů v parlamentu by neznamenala jasné odsouhlasení kontroverzní legislativy.

"Zítra se poradíme na klubu o společném postupu. Tedy o tom, které pozměňovací návrhy budeme považovat za podstatné. Pak budeme jednat ještě s Maďary a Poláky o společné pozici," uvedl Zahradil.

 

Právě se děje

Další zprávy