Slováci zčásti navázali korunu na euro

vid
28. 11. 2005 13:56
Praha / Bratislava – Vstup Slovenska do evropského měnového systému ještě neznamená ani definitivní termín přijetí eura, ani definitivní kurz slovenské koruny k euru.

To, že Slováci "poslali" svou měnu do evropského měnového systému ERM II znamená, že slovenská koruna teď nemůže mít jakýkoliv kurz, ale centrální banka jej bude muset udržovat v určitém pásmu kolem kurzu 38,445 za euro.

Toto číslo banka stanovila jako takzvanou "centrální paritu" po dohodě s Evropskou centrální bankou. Není to však ještě definitivní kurz, za který se pak bude euro přepočítávat při jeho přijetí.

"U středoevropských měn se očekává, že budou posilovat, takže ony dvě hodnoty se budou lišit," říká náměstek českého ministra financí Tomáš Prouza.

Více o ERM II čtěte zde.

Rozmezí pro definitivní kurz k euru

Určitý význam pro definitivní kurz k euru stanovená "centrální parita" přece jen má. Slovenská národní banka musí udržovat kurz slovenské koruny mezi 32,6868 a 44,2233 korunami za euro. Právě v tomto rozmezí pak bude i definitivní kurz slovenské koruny k euru.

Slovenská koruna se naposledy přiblížila horní hranici 44 korun za euro na podzim 2000, od té doby slovenská měna stále posiluje. Slováci chtějí přijmout euro v roce 2009. Do systému ERM II musejí všechny země vstoupit nejméně dva roky před vstupem do eurozóny. Slovensku by tak stačilo, kdyby to udělali až za rok.

Češi ani Poláci do pásma nespěchají, ČTĚTE ZDE.

Slovensku má ERM pomoci

"Členství v ERM II a stanovená centrální parita by měly přispět k stabilizaci kurzovního vývoje slovenské koruny. Zároveň podpoří také dynamický růst slovenského hospodářství," uvádějí ve společném prohlášení slovenský ministr financí Ivan Mikloš a guvernér centrální banky Ivan Šramko.

Určitou prestiž členství v měnovém systému přiznává i náměstek českého ministra financí Tomáš Prouza: "Pobyt v ERM II má dokázat, že měna přistupující země je stabilní, že trh tuto zemi vnímá jako důvěryhodnou bez výrazného kolísání kurzu." Chování měny v rámci systému sledované centrální bankou také podle Prouzy naznačuje, kam se bude nakonec posouvat přepočítací kurs při zavádění eura.

 

Právě se děje

Další zprávy