Slovensko: další operátoři na obzoru

ČTK, eko
25. 11. 2005 14:47
Bratislava - O vstup na slovenský trh mají zájem dva až tři velcí mobilní operátoři.

Slovenské úřady proto chystají v příštím roce výběrové řízení na třetího mobilního operátora. Na dotaz ČTK to potvrdili zástupci ministerstva dopravy a telekomunikačního úřadu.

"Na ministerstvu a telekomunikačním úřadu byli vážní zájemci - představitelé světových mobilních operátorů - a projevili zájem vstoupit na trh. Jde o dvě až tři společnosti z deseti největších mobilních operátorů na světě," řekl ředitel sekce pošt a telekomunikací na ministerstvu Anton Smitka. Jména uchazečů ale odmítl upřesnit.

Příchod dalšího operátora by zřejmě přispěl k růstu konkurence na domácím trhu, kde v současnosti působí Orange a T- Mobile. Obě společnosti měly koncem září na zhruba pětimilionovém Slovensku 4,35 milionu uživatelů.

O vypsání výběrového řízení rozhoduje telekomunikační úřad. "Připravujeme se na zveřejnění výzvy. Mělo by to být v průběhu prvního pololetí příštího roku," řekl mluvčí telekomunikačního úřadu Roman Vavro. Předpokládá, že samotný výběr dalšího operátora by mohl trvat zhruba tři měsíce. Podmínky chystaného tendru ale odmítl upřesnit.

Zájemce by mohl podle ministerstva dopravy získat stejné frekvence jako mají současní operátoři, tedy pro sítě GSM ale i sítě třetí generace UMTS.

O příchodu třetího mobilního operátora na Slovensko se uvažovalo už v roce 1999, tendr však zrušil tehdejší ministr dopravy Gabriel Palacka. Neúspěšně skončil také další pokus o nového operátora v roce 2002, kdy frekvence získala společnost Profinet.sk. Ta ale nezaplatila poplatky, a proto o ni přišla.

 

Právě se děje

Další zprávy