Slovensko častěji zveřejní vývoj cen

ČTK, eko
22. 11. 2005 16:20
Bratislava - Slovenští statistici kvůli euru častěji zveřejní vývoj cen.

Slovenský statistický úřad začne zhruba půl roku před zavedením eura několikrát za měsíc zveřejňovat vývoj spotřebitelských cen. Údaje mají sloužit ke srovnání, zda kvůli převzetí jednotné evropské měny zboží a služby nepodražily. ČTK to dnes řekl předseda úřadu Peter Mach. Současná vláda přepokládá, že země převezme euro v roce 2009.

"Počítá se s tím, že se častěji bude zjišťovat index spotřebitelských cen alespoň na omezeném (spotřebitelském) koši. V dekádách nebo týdenních intervalech by se měl i zveřejňovat," řekl Mach.

Úřad nyní informuje o inflaci měsíčně; nedávno ale začal zveřejňovat údaje o vývoji cen pohonných hmot třikrát do měsíce.

Častější uvolňování dat o cenách umožní veřejnosti sledovat, zda se v souvislosti se zavedením eura cenová hladina nezrychlila, poznamenal Mach. "My počítáme s tím, že tento systém by se měl uplatnit zhruba půl roku před zavedením eura a měl by monitorovat nejméně první pololetí po zavedení eura," zdůraznil.

Tento přehled vývoje cen se podle Macha zřejmě zaměří na předměty denní spotřeby včetně potravin, drogerie a nejčastěji využívaných služeb.

V některých zemích eurozóny část obyvatel zdražení zboží a služeb připisuje právě nahrazení národní měny eurem. Oficiální údaje statistiků ale potvrdily, že například v Rakousku prudký nárůst spotřebitelských cen kvůli euru nenastal.

Kabinet premiéra Mikuláše Dzurindy chce, aby země zavedla euro v roce 2009. Stínový ministr financí nejoblíbenější politické strany v zemi, opozičního Směru-sociální demokracie, Igor Šulaj ale nedávno ČTK řekl, že země by měla posunout přijetí eura o jeden až dva roky. Směr dlouhodobě s velkým náskokem vede žebříček oblíbenosti stran; stranu by volilo zhruba 30 procent Slováků.

 

Právě se děje

Další zprávy