Slováci jsou v deregulaci nájmů napřed

16. 12. 2005 13:48
Bratislava – Na Slovensku spory o regulované nájemné nejsou. Regulace tam skončí za rok a půl. Čeští poslanci měli rozhodovat o formě deregulace na dnešní schůzi sněmovny.
Foto: Aktuálně.cz

Slováci nezaznamenali kolem regulace nájemního bydlení takové střety jako v ČR. Jedno z vysvětlení je, že podíl nájemních bytů v celkovém bytovém fondu je totiž mnohem nižší než v Česku.

Podle sčítání obyvatel, domů a bytů z května 2001 bylo na Slovensku 67 tisíc nájemních bytů, což představovalo čtyři procenta trvale obývaných bytů. Z toho obce vlastnily zhruba 50 tisíc bytů.

V ČR se regulované nájemné vztahuje zhruba na tři čtvrtě milionu bytů, což je téměř pětina bytového fondu. Soukromí majitelé vlastní asi 300.000 bytů, ostatní patří obcím.

Regulované nájemné určuje ministerstvo

Cenu za nájemné v bytech na Slovensku bude ještě půl druhého roku určovat výnos ministerstva výstavby a regionálního rozvoje z prosince 2003. Ten také stanovil postupné dokončení deregulace až k tržním nájmům.

"Od července 2007 se předpokládá také v nájemném bytovém sektoru tvorba cen za nájem bytu dohodou nájemce a pronajímatele," sdělilo ČTK tiskové oddělení slovenského ministerstva výstavby a regionálního rozvoje.

Ministerský výnos v současnosti určuje maximální výšku nájmu ve dvou kategoriích bytů podle toho, zda byly postaveny do února 2001 nebo později.

Nájem u starších bytů ovlivňuje obytná plocha vedlejších místností jako koupelna nebo spíž, kategorie a vybavenost bytu. U bytů postavených z veřejných prostředků od února 2001 se určuje maximální cena do výše pěti procent z pořizovací ceny bytu.

Nájemního bydlení stále méně

Počet nájemných bytů na Slovensku klesá od září 1993, kdy začal platit zákon o vlastnictví bytů. Díky němu mohou nájemníci odkoupit své byty se slevou. V současné době se nedostatek nájemních bytů uvádí jako jeden z důvodů nízké mobility pracovní síly na Slovensku.

 

Právě se děje

Další zprávy