HDP Slovenska roste nejrychleji za 7 let

8. 12. 2005 15:50
Bratislava – Slovenská ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla meziročním tempem 6,2 procenta.

Slovensko tak zlepšilo svůj výkon oproti předchozímu kvartálu, kdy vykázalo meziroční tempo růstu HDP ve výši 5,1 procenta.

Hrubý domácí produkt země rostl nejrychleji od začátku roku 1998. Informoval o tom dnes statistický úřad, který tak potvrdil svůj dřívější odhad.

Foto: Profimédia

Ve srovnání se třetím čtvrtletím minulého roku reálný růst HDP země zrychlil o 0,9 procentního bodu.

Ekonomiku táhla hlavně spotřeba domácností a zahraniční poptávka.Velký význam má automobilový průmysl, stavebnictví, obchod a doprava.

Meziroční tempo spotřeby domácností ve třetím čtvrtletí  na Slovensku zrychlilo na 6,2 procenta z 5,6 procenta ve druhém čtvrtletí. Zahraniční poptávka stoupla o 16,1 procenta, zatímco v předchozích třech měsících byla meziročně vyšší o pět procent. Tvorba hrubého fixního kapitálu vzrostla ve stálých cenách o 16,5 procenta po růstu o 10,7 procenta ve druhém čtvrtletí.

Středoevropská jednička

V porovnání s okolními zeměmi dosáhlo Slovensko zřejmě nejvyššího ekonomického růstu. Hrubý domácí produkt Česka ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostl podle odhadu ekonomů o 4,8 procenta. Maďarský HDP se ve stejném období zvýšil o 4,5 procenta a polský o 3,7 procenta.

Slovenští ekonomové předpokládají, že v letošním roce dosáhne sledovaný údaj o výkonu ekonomiky 5,7 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy