Šéf Hyundai z úplatkářství vyvázl jen s podmínkou

Dušan Klimeš
6. 9. 2007 11:40
Soud v Koreji byl velmi shovívavý
Šéf Hyundai Čong Mong-ku do vězení nejde
Šéf Hyundai Čong Mong-ku do vězení nejde | Foto: Reuters

Soul - Jihokorejské soudy dostály své pověsti a ukázaly svou benevolenci vůči kapitánům průmyslu. Šéf automobilky Hyundai Čong Mong-ku dostal za uplácení pouze podmíněný trest.

Odvolací soud nejvyššímu manažerovi zrušil tříletý trest, který mu hrozil. Čong díky tomu může zůstat ve vedení šesté největší automobilky světa.

O původním rozsudku ČTĚTE ZDE

Čong byl obviněn ze zpronevěry podnikových financí a jejich využívání ke korupci. Se svými spolupracovníky měl vytvářet černé fondy, jejichž výše dosahovala stovek milionů dolarů.

Užívali ji pak na placení lobbyistů a uplácení vládních úředníků, částečně i na krytí vlastních potřeb.

Vina za miliardu

Svoji vinu již delší dobu šéf firmy nepopíral. Dokonce se zavázal dát miliardu dolarů ze svého majetku na charitu jako znak lítosti.

Před soudem se ale hrála zcela jiná hra. Žalobci k soudu přišli s tím, že jednání obviněného nejenže poškodilo firmu, akcionáře a zaměstnance, ale i celou jihokorejskou ekonomiku. Ta podle nich utrpěla závažnou újmu ve ztrátě důvěryhodnosti.

Zatímco únorový soud Čongovi přiřkl tři roky ve vězení, u odvolacího soudu prokuratura žádala šestiletý trest s tím, že tři roky jsou příliš málo za tak závažné prohřešky.

Naopak obhájci Čonga vyrukovali s tím, jak velký kus práce pro firmu a svou zemi jejich mandant odvedl, a že dokázal vybudovat automobilku, která je chloubou Koreje.

A soudce tímto obměkčili. Jihokorejské soudy jsou často kritizovány, že se nechávají příliš ovlivnit právě takovými argumenty. Pokud se před ně dostane šéf úspěšné firmy, dokáží velmi významně přimhouřit oči.

Zatím není jasné, jestli se prokurátor odvolá k nejvyššímu soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy