Hyundai má vyhráno. Miliardová smlouva se státem platí

Tomáš Fránek
22. 8. 2007 10:25
Žaloba na zrušení smlouvy u soudu neuspěla
Továrna už se staví
Továrna už se staví | Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Brno - Ústavní soud smetl ze stolu požadavek mimoparlamentního hnutí Nezávislí na zrušení smlouvy, kterou stát uzavřel s korejskou automobilkou Hyundai.

Po právní stránce tak po rozhodnutí ústavních soudců nestojí vyplacení státních miliard firmě už nic v cestě.

Státní podporu pro automobilku totiž schválil jak tuzemský Úřad pro ochranu hospodářské cestě, tak Evropská komise.

Miliardy do Nošovic

Na základě smlouvy má Hyundai získat až 2,4 miliardy korun. Dalších 2,5 miliardy korun může automobilka a zhruba 15 jejích dodavatelů do roku 2011 dostat na vytváření pracovních míst či rekvalifikace.

Podle Nezávislých stát i Moravskoslezský kraj zneužily svého vlastnictví ke zvýhodnění společnosti Hyundai na úkor jiných podnikatelů a firem.

"Neexistuje žádný vyšší obecný zájem na tom, aby jeden podnikatelský subjekt získal tak výraznou podporu z veřejného majetku České republiky a Moravskoslezského kraje," uvedli Nezávislí v ústavní stížnosti, historicky první, která se postavila proti pobídkám pro firmy.

Ústavní soud se ale stížností, která musela být poslána dvakrát poté, co se první verze ztratila, vůbec nezabýval a odmítl ji.

Kde máte právníka?

Nezávislí totiž nesplnili jednu ze zákonných podmínek v jednání před Ústavním soudem. A to, že musí být zastoupeni advokátem na základě speciální plné moci.

Už v dubnu přitom senát Ústavního soudu vyzval Nezávislé, aby tuto chybu odstranili. Ti to však neudělali, nepřevzali si ani dopisy od ústavních soudců.

"Proto se návrh odmítá," řekl Aktuálně.cz mluvčí Ústavního soudu Michal Spáčil.

Nezávislí zatím nemají o odmítnutí své stížnosti žádné informace. "Ne nevím o tom," řekl Aktuálně.cz šéf hnutí František Zwyrtek.

Sněmovní rozpočtový výbor na úterním zasedání schválil ministerstvu průmyslu a obchodu převod prvních 900 milionů korun na podporu výstavby závodu jihokorejské automobilky. 

Investiční pobídku pro Hyundai vyjednala loni sociálně demokratická vláda Jiřího Paroubka.

 

Právě se děje

Další zprávy