Šéf Hyundai dostal měsíc svobody, rozhodnutí odloženo

dkl
31. 7. 2007 13:00
Soud si vzal čas na rozmyšlenou

Soul - Šéf jihokorejské automobilky Hyundai Čong Mong-ku dnes nevyslechl rozsudek odvolacího soudu. Ten si vzal čas do 27. srpna, aby promyslel, jak rozhodne v úplatkářské aféře.

Díky kauci je Čong na svobodě a mohl se tak zúčastnit i slavnostního zahájení stavby továrny v Nošovicích.

Soud první instance mu vyměřil tři roky žaláře. Nyní je na odvolacím soudu, zda se přikloní na stranu obhájců a přiřkne úplatkáři pouze podmíněný trest, nebo naopak dá za pravdu obžalobě a trest zvýší na šest let.

Přitom obě strany se odvolávají na jeho významný vliv na celou ekonomiku. Jenže každá z jiného úhlu. Právníci šéfa automobilky vyzdvihují jeho zásluhy a jeho přínos celé ekonomice, státní žalobce naopak tvrdí, že svým korupčním jednáním poškodil jméno Jižní Koreje v cizině i celou ekonomiku.

Lítost za miliardu

Každopádně svůj podíl na vytváření tajných fondů z peněz firmy a uplácení vlivných lidí Čong již přiznal.

A svoji kajícnost se pokusil dokázal i materiálně, když se zavázal věnovat miliardu dolarů na charitu.

Rozhodovávání soudu v Jižní Koreji ale není jednoduchou záležitostí. Šéfové firem, především tak velkých, jako je Hyundai, se těší velké úctě a vážnosti.

K tomu je třeba přičíst i jejich přímý vliv na chod firmy a velký podíl rozhodovací pravomoci, kterou si tito magnáti uchovávají.

Pokud by Čong Mong-ku musel skutečně nastoupit nepodmíněný trest, obávají se analytici o budoucí vývoj Hyundai a jejích investic doma i ve světě.

V dalších pěti letech totiž automobilka plánuje dát do nových projektů asi 760 miliard korun. A takové peníze se v Koreji neobejdou bez posvěcení od šéfa. Jeho uvězněním by tak mohlo dojít ke zpomalení expanze firmy.

Na druhou stranu jsou často soudy v této zemi kritizovány za svůj příliš benevolentní přístup k těmto kapitánům průmyslu. Jejich prohřešky jim prý prochází příliš snadno.

 

Právě se děje

Další zprávy